Vesti Kopaonik – Rekonstrukcija Kragujevačkog odmarališta

Kopaonik – Rekonstrukcija Kragujevačkog odmarališta

Kragujevac | 29.08.2018. | InfoKG
Kragujevacko odmaraliste 4202 700x464

Kroz programe mera demografske politike u Kragujevcu, Dom zdravlja će dobiti tri nova vozila, vage i inhalatore. Biće opremljena kuhinja vrtića "Bambi" i "Kolibri. Izvodiće se i radovi na vodosnabdevanju u školi "Prota Stojan Popović" u Čumiću, rekonstrukciji odmarališta na Kopaoniku i biće realizovana škola sporta "Talenat nema cenu" - fudbalski treninzi za decu obolelu od dijabetesa.

Gradu Kragujevcu iz republičke kase uplaćena su sredstva u iznosu od oko 30 miliona dinara, na ime sufinansiranja mera popilacione politike, u kojima će grad učestvovati sa 20 odsto.

Za sufinansiranje mera populacione politike biće izdvojeno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava koje će koristiti 61 opština u Srbiji, od čega Kragujevac nešto više od 30 miliona.

Predstavnici Ministarstva bez portfelja zaduženi za demografiju i popoluacionu politiku potpisali su ugovor sa Gradom Kragujevcem, opštinama Aranđelovac, Knić i Rača.

U toku su javne nabavke za realizaciju pojedinih programa.

    Izvor: InfoKG

--------------------------------------

Kragujevačko odmaralište na Koapaoniku

Među Kragujevčanima koji su osnovnu školu učili od sredine šezdesetih godina prošlog veka, pa sve do danas teško je pronaći nekoga ko u svom „kovčežiću uspomena“ ne čuva bar jedno zimovanje na Kopaoniku.

Baraka Osnovne škole „Jovan Popović“ preseljena je na ovu planinu mnogo pre nego što je ona postala skijaški centar i zimska prestonica srpskog „visokog društva“. Prve goste sačekala je pre ravno pola veka – sredinom decembra 1964.godine. Do nje su iz Jošaničke banje morali da dođu pešice, jer se planinski drum pogodan za autobuse tu završavao.

Odmaralište koje se u to vreme nalazilo „usred ničega”, danas je praktično u samom centru „sunčane planine“, udaljeno tek koji stotinak metara od ekskluzivnih hotelskih kompleksa i skijaških staza.

Sadašnji objekat je izgrađen 1988. Nalazi se iznad Sunčane doline, na 1.720 metara nadmorske visine, u neposrednoj blizini objekta „Sunčani vrhovi“ i puta koji vodi ka Markovu kamenu. Objekat radi svih 12 meseci i raspolaže sa 225 ležajeva, koji su raspoređeni u tri bloka.

 

Galerija slika

Komentari

featureImg
Skijaško trčanje - Inovacijama do veće popularnosti

     Svetski kup u nordijskom trčanju u poslednjih nekoliko sezona doživeo je mnoštvo inovacuja, koje su doprinele atraktivnosti i popularizaciji sporta i...

featureImg
FIS

Međunarodna skijaška federacija (FIS - Fédération Internationale de Ski) je federacija nacionalnih skijaških saveza koja upravlja ski sportovima i disciplinama kao što su...

featureImg
ZOI Sarajevo '84 - Kako smo dobili Igre…

Decenije su prohujale od februarskih dana 1984., zlatnih dana sarajevskih, koji su olimpijskim sjajem ispisali svijetle stranice istorije glavnog grada Bosne i Hercegovine....

featureImg
Izbor ski cipele

     Da bismo tokom skijanja komande našeg tela, potkolenice i stopala najneposrednije preneli na skiju uz najmanji gubitak snage, moramo upotrebiti adekvatnu skijašku...

featureImg
Skijanje za početnike - 2016

Naslov: *Skijanje za početnike* Autori: *Rasim Lakota, Adnel Prašovic, Emil Kalić* Izdavač:  Godina izdanja:  2016, Sarajevo Format:  Broj strana: Povez:  Tiraž:  Izvor:...