Vesti Kopaonik, Belo Brdo - Trofej Nebeskih Stolica

Kopaonik, Belo Brdo - Trofej Nebeskih Stolica

Leposavić, Belo Brdo | 09.02.2017. | infokop.net
vesti.2017.zima.belobrdo.image 0 02 05 292

Skijaški i snowbord klub "Nebeske Stolice" iz Leposavića organizovao je skijaško i snowbord takmičenje u mestu Belo Brdo, koje se nalazi na samom Kopaoniku, udaljeno svega 4 km od Pančićevog vrha i 2.5 km od Nebeskih Stolica, na teritoriji opštine Leposavić. Članovi kluba su želeli na ovaj način da animiraju i uključe što veći broj dece u svet skijanja i snowborda. Drugi cilj j da se deo Kopaonika koji pripada opštini Leposavić skijaški "oživi", da se napravi prvi korak u razvoju skijanja i svega ostalog što ide uz skijanje. Konačni cilj je da se skijaški centar Kopaonik proširi i na teritoriju opštine Leposavić, i da se ovaj deo Kopaonika integriše u sistem ski centra Kopaonik.

Konfiguracija terena je glavna prednost ovog kraja, a pogodna je za izgradnju dugih crnih i crvenih staza- a to upravo nedostaje Kopaoniku, koji pretenduje da postane vodeći ski centar u ovom delu Evrope.

Ideja je da se, za početak, napravi mala staza sa malom žičarom, koja bi bila zamajac za razvoj skijanja i turizma. Ujedno bi i mogao da se izgradi i manji skijaški dom, koji bi ozbiljnije privukao i prve turiste. Napominjem da infrastruktura postoji: asfaltni put, struja, voda i sl. Glavni investicioni projekat, koji bi nedvosmisleno doprineo razvoju turizma je asfaltiranje puta u dužini 6 km, čime bi se spojilo Belo Brdo sa vikend naseljem Treska na Kopaoniku. Time bi se turistički razvoj Belog Brda, a time i samog Leposavića nesumnjivo ostvario.

Takmičenje je obuhvatalo discipline:
1. Slalom - juniori,
2. Slalom - odrasli,
3. Snowbord.

U subotu, 28.1.2017. godine je pripremljena i utabana staza, dugačka oko 250m. Staza je sadržala 10 slalom kapija.

Organizatori su obezbedili osveženje u vidu sendviča, sokova i čaja za sve takmičare. Događaju je prisustvovao i dežurni lekar iz doma zdravlja. Obezbeđeno je i ozvučenje sa oficijalnim voditeljom, koji je najavljivao takmičare i ispratio ceo program. TV snimanje i reportažu je napravila Televizija MIR iz Leposavića. Celu organizaciju je pomogla sportsko turistička organizacija Leposavić - finansijski i logistički. Njihovo terensko vozilo je izvlačilo skijaše od cilja do starta, s obzirom da nije postojala žičara.

Na takmičenje se prijavilo oko 30 učesnika u svim disciplinama, a u publici je bilo oko 130 gledalaca i ljubitelja skijanja.

U kategoriji juniora, poredak je sledeći:
1. Vidak Miladinović,
2. Luka Radosavljević,
3. Šejla Emini.

Slalom - odrasli:
1. Draško Barlov
2. Milan Banović
3. Mirko Antonijević

Snowbord:
1. Milan Branović,
2. Branislav Vasović,
3. Siniša Ristović.

     Izvor: Infokop.net


Galerija slika

Komentari