Vesti Jahorina - Predstavljene nove investicije, zimski sadržaji za 2018.

Jahorina - Predstavljene nove investicije, zimski sadržaji za 2018.

Jahorina | 02.10.2017. | trebevic.net
konferencija oc jahorina 2

U hotelu “Bistrica” na Jahorini u ponedeljak 02. oktobra 2017. je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljene investicije i zimski sadržaji Jahorine uoči prdstojeće zimske turističke sezone.

Predsednik nadzornog odbora Nikola Elek istakao je da je posle zimske Olimpijade na Jahorini, današnji dan najvažniji za OC „Jahorina“.

Danas smo imali vanrednu skupštinu akucionara na kojoj smo doneli odluku o emitovanju druge emisije obveznica u iznosu od 10.375.000 KM. Pokrivenost obveznica je 1:1,4 što je sasvim po standardu sa svim bankarskim i zakonskim procedurama“, istakao je Elek.

On je naglasio da su od danas do 25. januara 2018. godine svi kapaciteti na Jahorini bukirani, što pokazuje da se vraća poverenje turista prema Jahorini.
Uz pomoć Vlade RS za doček nove godine 2018. na Jahorini na otvorenom će nastupiti Željko Joksimović“, najavio je Elek.

Osim koncerta Željka Joksimovića na Jahorini su najavljeni i mnogi drugi zabavni događaji. Planirano je veliko otvaranje zimske sezone 14.decembra 2017. uz velike muzičke zvezde, testne trke za EYOF 2019, Exit festival, veliki broj testova skija, zabavnih trka i događaja…

Direktor Olimpijskog cenzra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić se zahvalio na podršci Vlade RS, predsjednika RS i ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića.
Mi u Olimpijskom centru paralelno radimo i na terenu i na obezbeđivanju sredstava za investicije“, istakao je Ljevnaić i dodao da je danas potpisan i ugovor između OC „Jahorina“ i načelnika opštine Pale o besplatnom skijanju i korišćenju skijališta OC „Jahorina“ od strane svih osnovaca i srednjoškolaca sa područja opštine Pale. „To je jedna od najvažnijih odluka koje je Olimpijski centar doneo i smatramo da mi na taj način podstičemo društvenu odgovornost kao i decu da se vrate sportu“, istakao je Ljevnaić.

On je rekao da će od ove sezone biti obezbeđen ski vrtić i poligon za obuku dece, jer se OC ove godine fokusirao i na stvaranje odličnih uslova za skijanje dece, kako bi se oni vratili na planinu i bavili sportom.

Ljevnaić je naglasio da se OC bavi i pripremom investicije za sistem veštačkog osnježavanja, te da tome prethodi nekoliko projekata.
Jedan od njih je vodosnabdevanje za obezbeđivanje dovoljne količine vode, a drugi je priprema staza koje se rade po FIS standardima. Staze su u prethodnom periodu bile u obliku levka i neravne, a sada se ravnaju i šire“, rekao je Ljevnaić.
Radiće se i projekat koji pored toga što štiti od vetra i skijaše i planinu, obezbjeđuje i dovoljnu količinu snega na planini, zadržava ga i sprečava gubljenje skijaša“, kaže Ljevnaić.

On je naveo da se takođe radi i na pripremi terena za izgradnju akumulacionog jezera na vrhu planine koje će se nalaziti na izlazu šestoseda Poljice, a koje će obezbeđivati dovoljnu količinu vode za osnežavanje čitave planine.
Sneg će se praviti prirodnim padom i štedićemo električnu energiju. Kada se sve to obezbedi, onda ćemo uraditi sistem za veštačko osnežavanje, što nam je cilj kako bi smo zimsku sezonu produžili sa 60 na 100 dana. Radimo paralelno na nekoliko projekata i sve naše resurse iskorištaćamo da vratimo skijaše na planinu i Jahorinu kao lidera skijališta u regionu“, izjavio je Ljevnajić.

On je naglasio da je da su danas u toku radovi na pristupnim putevima i na putevima na samoj planini, kako bi se i to rešilo zajedno sa manjkom parking prostora.
Ove godine ćemo obezbediti još nekoliko hiljada kvadratnih metara parking prostora. Trudimo se na sve načine da skijaši na planini osete komfor“, poručio je Ljevnaić.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da su radovi koji se izvode na Jahorini jako važni i za lokalnu zajednicu, Republiku Srpsku i BiH u celini.
Od 1984. godine se nije ovako radilo na Jahorni kao što se radi sada i ovo je sigurno zasluga od republičkog nivoa do lokalne zajednice“, naglasio je Gluhaković.

On je demantovao sve navode vezane za rekonstrukciju tunela „Kalovita brda“ na ulazu u Pale, rekavši da će on biti završen u novembru ove godine kako je rečeno na samom početku sanacije, i da to neće ometati tursitičku sezonu na Jahorini.

Gluhaković je rekao da Vlada RS sprema zaključak za normalno odvijanje zimske sezone na Jahorini 2017-2018 kojim će se obezbediti adekvatna zdravstvena zaštita, prohodnost puteva, a sve u svrhu uspešne zimske sezone.

Ministar je naglasio da Vlada RS zajedno sa OC „Jahorina“ radi na tome da se svetskom prvaku u džudou Nemanju Majdovu iz Istočnog Sarajeva, omogući stvaranje uslova za sportske pripreme džudista iz Srbije na Jahorini, a za šta će biti i potpisan sporazum.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da su u toku radovi na planini počevši od prilaza planini, rasvjte, uređenja staza i svega drugog što dozvoljavaju vremenske prilike.
Lokalna zajednica je maksimalno uključena, i mislim da je to prvi put da lokalna zajednica diše sa OC i pokušava da vrati ovoj planini sjaj koji je imala u olimpijska vremena. Nadam se da smo na dobrom putu poštujući sve zakonske procedure koje su od početka do kraja ispoštovane“, izjavio je Jugović.

Jugović se zahvalio nadzornom odboru OC Jahorina što je deci osnovnih i srednjih škola u Palama poklonio besplatno skijanje u predstojećoj sezoni.

           Izvor: Trebavic.net   Foto: Palelive.com 

 

Komentari