Vesti Iver, Mećavnik - Spremna i zapadna strana skijališta

Iver, Mećavnik - Spremna i zapadna strana skijališta

Mokra gora, Mećavnik, Iver | 30.11.2017. | Mecavnik.info, ski klub Rojal
Iver nov2017 misa 640x389

Mećavnik ima sopstveno skijalište udaljeno 8 km, na Iveru na obroncima planine Tare. Iver je drugi po visini vrh Tare, sa 1.490 metara nadmorske visine, na kojem se, sa istočne strane nalaze već poznate skijaške staze ukupne dužine četiri kilometra.

Deo glavne staze na istočnoj strani skijališta, u dužini od 555 metara, sa startom na 1400 i ciljem na 1238 m/nv i visinskom razlikom od 162 metra, homologizovan je ze međunarodne FIS trke u slalomu. Glavna staza na ”Iveru” je osvetljena što omogućava i noćno skijanje. Na samoj ski stazi se nalazi planinarski dom Mladost.

Proteklih nekoliko godina se dosta radilo na zapadnoj strani skijališta Iver gde se nalaze staze ”plave kategorije” – pogodne za skijaše početnike i porodično, rekreativno skijanje i sankanje. Dužina glavne staze od ukupno četiri sa ove zapadne strane je 980 m. Staza ima FIS homologaciju za discipline veleslalom i slalom. Start je na 1.490 a cilj na 1.238 m/nv, a visinska razlika je 252m.

Glavna novost za sezonu 2017/2018 je upravo ta zapadna strana skijališta Iver:
- Izgrađena je nova ski staza
- Duž nje je instaliran sistem vestačkog osnežavanja
- Nabavljeni su novi topovi za sneg.
- Dodatna akumulacija sa novih 10.000 kubika vode
- Nabavljen je još jedan tabač snega
- Novi hotel Čarobni breg je u sistemu.
- Stigla uptrebna dozvola za novi hotel i ski lift na zapadnoj strani.

I ove godine se na Iveru održavaju FIS Children - dečije međunarodne trke 20-21. februara 2018. kao i dva FIS slaloma za seniore 27-28. februara 2018. Novost je da se u istom terminu održavaju i međunarodne trke za paraolimpijce. Domaćin svih trka je Ski lub Royal iz Beograda, a stručni saradnik je gospodin Miša Stojanović.

Bravo za Profesora Kusturicu i ekipu na Iveru i Međavniku!

              Foto: FB strana Miša Stojanović, Ski klub Royal


 

Galerija slika

Komentari