Vesti Golija - Nove skijaške staze i žičara vredne 12 mil. evra

Golija - Nove skijaške staze i žičara vredne 12 mil. evra

Golija | 22.09.2013. | ekapija.com
Odvracenica800x486

Iako je najviša planina jugozapadne Srbije, područje sa najviše snežnih dana u našoj zemlji gde se sneg zadržava blizu pet meseci i dostiže prosečnu visinu od 105 centimetara, Golija već decenijama nosi epitet zapuštene lepotice.

Izgradnjom nove ski staze na toj planini započeće realizacija "Master plana razvoja turizma na planionini Goliji" iz 2007. godine kojim je planirano uklupno ulaganje od 243.870.910 EUR kako bi ova planinska lepotica postala vodeći skijaški centar u skladu sa svetskim standardima.

Ljubitelji skijanja mogli bi da uživaju na novoj ski stazi već tokom zimske sezone 2015/2016, kaže za "eKapiju" Nenad Savić iz "Skijališta Srbije".

Iako je Master planom predviđeno ulaganje od 50.320.000 EUR u skijaški centar, za ovu prvu fazu država je obezbedila 12 mil EUR.

- To će biti dovoljno da se izgradi jedan šestosed, uredi šest staza, napravi pristupni put sa parkingom za 200 vozila, sistem za veštački sneg i akumulacija, kao i da se nabavi tabač snega – tvrdi Savić i dodaje da će uređenje staza biti po sistemu Gobelje na Kopaoniku što znači da će samo jedna žičara voditi skijaše na šest staza.

Skijaši bi, kada se završi izgradnja ski centra, imali na raspolaganju vrhunske staze u dužini od devet kilometara.

Park prirode Golija, koji se prostire na površini od 75.183 hektara, obuhvata teritoruju pet opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica. Prva ski staza će se nalaziti na ivanjičkom delu planine, na samo 9 kilometara od auto-puta, što je velika prednost za jedan zimski centar.

Pretpostavlja se da će čitava naredna godina proći u pripremama dokumentacije, nabavljanje građevinskih dozvola, kao i saglasnosti za seču šuma. Te se početak izgradnje staza i žičare očekuje početkom 2015. godine, objašnjavaju u "Skijalištima".

- Centar će doneti višestruke rezultate. Zima na Goliji dugo traje i možemo očekivati da u ovom centru bude najduža skijaška sezona. To naravno ostavlja prostor za dalji razvoj turističkog centra, od čega će korist imati cela oblast – navodi sagovornik "eKapije".

Za smeštajne kapacitete oko 141 mil EUR

Prema podacima iz Master plana, Golija ima svega 300 registrovanih ležajeva u hotelu "Studenica" - konaku manastira Studenica, hotelu "Golija" i motelu "Gos" na Odvraćenici i hotelu "Golijska Reka" sa ivanjičke strane. Ukupan smeštajni kapacitet, kao i ukupna turistička infrastruktura je nedovoljna za moderni skijaški centar kakav Golija pretenduje da postane. Da bi ova planina proširila smeštajne kapacitete potrebno je oko 141.900.910 EUR.

Master planom je predviđena izgradnja destinacijskog hotela sa četiri zvezdice vrednosti 22.724.000 EUR. Zatim, tu bi bili izgrađeni i kondoteli - hoteli sa kondominijumima sa 3 do 4 zvezdice vrednosti 40.796.910 EUR, kao i B+B Pansioni sa 3 zvezdice od 6.525.000 EUR. U gradske kuće (townhouses) za private vlasnike bilo bi uloženo 33.507.000 EUR. U kuće za smeštaj i odmor privatnih vlasnika više platežne moći - chaleti bilo bi investirano 27.588.000 EUR.

Od golf terena do barova i diskoteka

Kako bi se proširila turistička ponuda Master planom je predviđeno ulaganje modernog golf teren sa 18 rupa u koji bi bilo uloženo 4,1 mil EUR, kao i golf klub vrednosti 900.000 EUR. Tu bi bio destinacijski centar "sela" koji bi imao komercijalne sadržaje kao što su restorani, barovi, diskoteke, bioskop, butici, trgovine i raznoliki rekreacioni sadržaji u zatvorenom i otvorenom prostoru, a procenjena vrednost investicije je 1.860.000 EUR. Uz centar se oslanja i spa centar u koji bi bilo uloženo 8 mil EUR.

Ulaganje u kapitalnu infrastrukturu od saobraćajnica, elektrosnabdevanja, vodosnabdevanja, kanalizacione mreže i telefonije u koju bi bilo uloženo između 34,5 do 41,5 mil EUR.

Očekuje se da će uskoro da bude donet plan detaljne regulacije ovog područja koji će biti zajednički poduhvat pet golijskih opština. To bi bio još jedan korak ka ostvarivanju vizije da Golija za "10 do 12 godina bude uzorna planinska destinacija koja integriše zaštićena prirodna i kulturna bogatstva u moderni sistem doživljaja i iskustava", kako je predviđeno Master planom.

         Izvor:   ekapija.com   /   I.M.
 


 

Komentari