Vesti Goč, Kraljevo - Skijalište ostalo bez tabača snega

Goč, Kraljevo - Skijalište ostalo bez tabača snega

Goč, Kraljevo | 27.08.2015. | skijanje.rs
goc1 640

Skijanje na planini Goč sa Kraljevačke strane iz godine u godinu sve više stagnira. Jednosed žičara sa stazom dugom 1400m već godinama ne radi, vreme je polako uništava i u ovom trenutku verovatno više nema smisla i razmišljati o nekom njenom remontu i vraćanju u pogon. Gornja stanica ove žičare koja se nalazi u turističkom centru "Dobre vode" na 920 m/nv izgleda kao stari oronuli spomenik koji podseća na neka stara dobra vremena skijanja na Goču.

Poslednjih godina u funkciji skijanja je bila ski staza dužine 250m izgrađena početkom samdesetih godina prošlog veka. Sa obe strane staze se nalazi već prilično stari dečiji ski liftovi, sa čeličnim sajlama i retkim hvataljkama. Mnogi su na ovim liftovima pocepali svoje ski jakne, a bilo je i povređivanja. Staza je i osvetljena, pa je bilo i noćnog skijanja.

Do pročle godine postojao je i tabač snega - ratrak, ali ga više nema. Ski klub "GOČ" iz Kraljeva koji gazduje skijalištem i Smučarskim domom Goč ovog leta morao je da proda ratrak kako bi izmirili dugove. U tenderskoj proceduri (kažu i prilično jeftino) ratrak je kupio kupac iz Raške.

Bez ratraka, i ovo malo preostalog skijanja na Goču je dovedeno u pitanje.

A skijanje na Goču ima veliku tradiciju. Svedok tome je baš Smučarski klub GOČ koji u svom vlasništvu ima ceo smučarsko-sportski centar «Goč – Dobre vode». Osim smeštajnih kapaciteta u Domu sa 80 ležaja, obuhvata i sportske terene, uspinjaču-jednosed, ski-liftove i tridesetmetarsku skakaonicu, za sada jedinu u Srbiji.

Očigledno, ski klub je sada u teškoj materijalmoj situaciji da bi mogao sam nešto više da uradi za skijanje na Goču, a podrške loklnih vlasti u Kraljevu nema.

Kakva takva infrastruktura postoji u vidu prosečenih ski staza, asfaltnog puta od Kraljeva do skijališta, jezera sa vodom za veštačko osnežavanja, smeštajnih kapaciteta. Od nedavno skijalište na Goču sa Kraljevačke strane je povezano asfaltnim putem sa Gočom i skijalištem na strani Vrnjačke banje. Ali vlast u Kraljevu godinama nema sluha, ne ume ili ne želi da iskoristi sve ove prednosti i od Goča napravi pristojno regionalno skijalište.

----------
Na sajtu Turističke organizacije Kraljevo se i dalje se hvale ski stazom i jednosed žičarom na Goču za koje se, obzirom koliko godina nisu u funkciji, može reći da više ne postoje.
Pogledajte: http://www.jutok.org.rs/sportski-tereni/

Takođe na istoj ovoj strani sajta ali i na drugim sajtovima i štampanim prospektima Goča i Kraljeva se navodi postojanje SKI SKAKAONICE na Goču sledećom rečenicom: "Za hrabre, nedaleko od smučarskog doma na Goču, postoji tridesetmetarska skakaonica, jedina skakaonica u Srbiji."

Malo ko može da kaže gde se ta skakaonica tačno nalazi, odnosno nalazila, jer ne postoji ni traga od nje.

 

Komentari