Vesti Bjelašnica - U susret zimskoj sezoni

Bjelašnica - U susret zimskoj sezoni

Bjelašnica, Sarajevo | 04.11.2012. | bhski.ba
bjelasnica121102pripreme

Pripreme za zimsku sezonu na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici ubrzano teku, a u preduzeću ZOI'84 kažu da će ove godine posetiocima moći ponuditi nove atrakcije. Kako je kazao Salko Hasanefendić, direktor preduzeća, do sada je završeno dosta posla, ali očekuje ih još mnogo radova da bi sve bilo spremno za prve skijaše.

Jedna od najlepših skijaških staza na Bjelašnici "Kolijevka", kako kaže Hasanefendić, proširena je i uređena prema evropskim standardima. U planu su i organizacije takmičenja kao i škole skijanja za decu.

Dva bazena

- U toku su i radovi na dječijim parkovima na Malom i Velikom polju te u Babinom dolu. Vrlo nam je važno da budu spremna i mala skijališta za djecu. Također, postoji jedna privatna inicijativa za postavljanje ledene plohe za klizanje kod hotela "Han" i nadam se da će se i to desiti ove sezone. Bila bi to lijepa atrakcija, da imamo i led na Bjelašnici - kaže Hasanefendić.
On navodi da je za Bjelašnicu potrebna velika količina vode koju je preskupo dovoditi iz grada pa su pri kraju radovi na izgradnji dva velika bazena.
- Do proljeća ćemo pružiti mrežne instalacije za vodosnabdijevanje i rad snježnih topova. Završili smo i servisiranje liftova i opreme. Sad očekujemo državne i federalne inspektore da nam daju ateste i potvrde da je sve uredu. Nadam se da će žice i staze biti mnogo ugodnije ove sezone - pojašnjava Hasanefendić.


Bolja ponuda

U toku je i rad na proširivanju ugostiteljsko-turističke ponude, a Hasanefendić kaže da se nada da će i hotel "Bjelašnica" biti otvoren ove godine.
- Tako bismo imali dva-tri dobra hotelska kapaciteta. U toku su pregovori s direktorima hotela i vlasnicima restorana. Dajemo podršku onima koji su u krizi, kao što je hostel "Feri". Pripremljen je i naš objekt na Malom polju na kojem smo renovirali restoranski i vanjski dio, tako da će biti mnogo bolja ugostiteljsko-turistička ponuda - navodi Hasanefendić.

 
Uređen i vrh

U pripremi su i staze za četverotočkaše i motorne sanke, što će pružiti bolji ambijent onima koji se bave ovim sportom.
- Cestu smo istamponirali od "Maršala" pa sve do vrha Bjelašnice. Put do vrha će biti u funkciji ljeti, a nadam se da će i zimi biti od koristi i za motorne sanke i četverotočkaše. I sam vrh smo ove godine uredili - kaže Hasanefendić.


        Izvor:  bhski.ba

Galerija slika

Komentari