Vesti Bjelašnica - Raspisan tender za nove žičare

Bjelašnica - Raspisan tender za nove žičare

Sarajevo | 26.02.2013. | Sl.gl.BiH
2013 01 30 090

JKP ZOI'84 Olimpijski centar Sarajevo, je 11.februara 2013. raspisalo Tender za isporuku i izgradnju žičare tipa šestosed i žičare tipa četvorosed na Bjelašnici po principu "ključ u ruke".

U okviru programa opremanja borilišta za održavanje XIV Zimskih olimpijskih igara na Bjelašnici je izgrađena žičara tipa «trosed», na trasi od Babinog Dola do vrha Bjelašnice. Žičara je izgrađena u dve sekcije: Polazna stanica Babin Do – Međustanica - Vrh Bjelašnice - Završna stanica u objektu starta spusta.

Ratnim delovanjima došlo je do devastacije objekata, odnosno njihovog uništenja, kao i uništenja opreme. Nakon ratnih delovanja saniran je samo donji deo žičare – polazna stanica i izvedena okretna stanica na pola deonice od Babinog Dola do Međustanice.

Obnova, modernizacija i razvoj skijaškog centra Igman-Bjelašnica uslovljava i modernizaciju vertikalnog transporta. U tom cilju izrađeno je niz studija, analiza, koje su pokazale da je upravo centar skijališta na prostoru od Babinog Dola do Vrha Bjelašnice prostor međustanice troseda. Takođe su klimatske promene uslovile i koncentraciju snega, a samim tim i skijaša upravo u ovoj zoni skijališta (nedostatak snega na nižim kotama u Babinom Dolu je dosta izražen).
Dosadašnji vertikalni transport ne zadovoljava ove uslove. Neobnavljanje troseda, mali kapaciteti vučnica (ski liftova) još više potvrđuju ove konstatacije. Obnova troseda u kompletnim njegovim kapacitetima takođe ne bi zadovoljilo potrebne kapacitete u ovom delu skijališta.
Na osnovu ovih konstatacija, utvrđenih potreba za kapacitetima vertikalnog transporta Olimpijskog skijališta Bjelašnice pokazalo se da je potrebno uraditi novu žičaru od Babinog Dola do Međustanice. Zbog povećanja kapaciteta opredelenje je za izgradnjom šestoseda. Također je potrebno izgraditi novu žičaru od Međustanice do vrha Bjelašnice, manjih kapaciteta, pa je opredjeljenje naručioca da to bude četvorosed.

Ponuđač treba da ponudi i kompletnu demontažu postojećeg troseda: polazne stanice, stubova i okretne stanice sa odlaganjem demontirane i sortirane opreme na parkingu u Babinom Dolu.

Ponuđač treba da ponudi:
I. Demontažu postojećeg troseda
II. Isklopiva žičara šestosed:
    1. Polazna stanica
    2. Trasa šestoseda
    3. Završna stanica
    4. karakteristike
       1. kapacitet žičare treba da je 2.400 skijaša/h
       2. brzina 5 m/s
       3. interval korpi ne veći od 9 sec
       4. vreme vožnje ne veće od 7 min
       5. snaga motora do maksimalno 750 KW
       6. glavni pogon u polaznoj stanici
III Isklopiva žičara četvorosed:
    1. Polazna stanica
    2. Trasa četvoroseda
    3. Završna stanica
         Smješta se u postojećem objektu staze spusta na Vrhu Bjelašnice
    4. karakteristike
       1. kapacitet 1.800 p/h
       2. brzina 5 m/s
       3. vrijeme putovanja: manje od 2 minute
       4. snaga motora do maksimum 300 kW
       5. glavni pogon u završnoj stanici

Tender je raspisan isključivo za novu opremu, a zavrsetak radova do sezone 2013/2014.

Komentari