Vesti Bjelašnica - Početak radova na novom sistemu žičara

Bjelašnica - Početak radova na novom sistemu žičara

Bjelašnica, Sarajevo | 17.04.2017. | ski.ba
Mapa Bjelasnica Kenan Cemo2018 640x

Skijaška sezona na Bjelašnici iznad Sarajeva trajala je do 24. marta 2017. a već početkom aprila započeli su radovi na postavljanju novog sistema vertikalnog transporta.

5. aprila 2017. počelo se sa demontažom stare trosed žičare kao i sa radovima na sistemu vešačkog osnežavanja, nakon čega će početi postavljanje nove šestosedne žičare i četveroseda koji će voziti do vrha Bjelašnice.

Izgradnja šestoseda bi se odvijala trasom dosadašnjeg troseda, od Babinog Dola do Međustanice, što je udaljenost od 2000m sa visinskom razlokom 600 metara. Kapacitet žičare je 2500 osoba na sat a vožnja od početne stanice do izlazne tačke trajala bi oko sedam minuta.

Sledeću zimsku sezonu Ski-centar Igman - Bjelašnica ući će sa novim vertikalnim transportom i kompletnim osnežavanjem staze spusta od vrha Bjelašnice do Babinog dola kao i Donje kolijevke. Osim Bjelašnice planirani su radovi na infrastrukturi na Igmanu i na Malom i Velikom polju.

Završetak radova na Bjelašnici planiran je za kraj augusta 2017. - navode iz KJP ZOI’84.

Ugovor o projektovanju i izgradnji sistema zasnežavanja potpisan je u augustu 2016. godine, a potpisali su ga direktor KJP ZOI'84 Midhat Hubijar i predstavnik Konzor­cija izvođača radova iz poljske firme “Supersnovv Spolka Akcyjna” Rafael Topolski.

Ukupna vrednost projekta je 16 miliona KM, a novac u iznosu od šest miliona izdvojen je iz budžeta, dok je ostalih 10 miliona zaduženje Vlade Kantona Sarajevo.

Ovim bi se bitno unapriedila turistička ponuda Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u celosti, ali i osigurali neohodni uslovi za održavanje EYOF-a 2019. godine.

Pogledajte kako će izgledati budući ski centar Bjelašnica prema mapi či je autor Kenan Čemo, a koja je objavljena na sajtu ski.ba:

Galerija slika

Komentari