Vesti Bjelašnica, BiH - Počela izgradnja novih žičara

Bjelašnica, BiH - Počela izgradnja novih žičara

Bjelašnica, BiH | 31.07.2017. | radiosarajevo.ba
bjelasnicaradovi20 jul2017 800x486

Olimpijska planina Bjelašnica je ovih dana jedno od većih gradilišta u regionu, a do početka zimske sezone ova planina bi trebala da zasija novim sjajem i da se nađe među najboljim skijalištima u ovom delu Evrope.

Tako će ljubitelji skijanja naredne sezone moći da isprobaju nove skijaške žičare na Bjelašnici. Radovi su u punom jeku, a osim izgradnje novih smeštajnih kapaciteta, na Bjelašnici se rade polazna, dolazna stanica i stubovi za novi šestosed i četverosed, polažu cevi za veštačko zasnežavanje dužinom cele staze a takođe se radi akumulacija za veštački sneg.

Zahvaljujući navedenim novim projektima zimska sezona na Bjelašnici mogla bi trajati od pet do šest meseci. Bila bi otvorena već između 1. i 15. novembra i trajala bi do kraja maja.

Idejna rešenja za realizaciju projekata Zasneživanje Bjelašnice i Izgradnja šestoseda je izradila grupa slovenačkih stručnjaka iz kompanije Hidroinžinjering i domaće konsultantske kompanije Enova.

Inače, projekt postavljanja šestosednog vertikalnog kabinskog transporta najbitniji je projekt Vlade Kantona Sarajevo u ovoj godini, a prema rečima premijera Kantona Sarejevo (KS), sve bi trebalo da bude završeno pre ovogodišnje skijaške sezone. Za izgradnju ovog vertikalnog transporta Vlada ovog kantona je planirala sredstva u budžetu u iznosu od 16 miliona KM.

U konzorcijumu izvođača radova je i sarajevska kompanija MGBH d.o.o., a njen vlasnik Muhamed Gačanović, za Radiosarajevo.ba, je kazao da su u aprilu počeli radovi na obnovi vertikalnog transporta koji podrazumeva postavljanje novog šestoseda od Babinog dola do međustanice, četveroseda od međustanice do vrha Bjelašnice, kao i premeštanje troseda koji se sada koristi na drugoj stazi, kao i veštačko osneživanje.

"Za četverosed smo postavili sve stubove, odnosno njih 13 koliko ih je projektom predviđeno. Veliki deo posla smo već odradili. Šest miliona KM osigurano je iz budžeta Vlade KS-a, a deset miliona KM će biti obezbeđeno putem kreditnog zaduženja Vlade KS-a. Dinamika i završetak radova će svakako zavisiti od vremenskih uslova, a završetak radova planiran je do početka zimske sezone", kazao je Gačanović.

Iz preduzeća ZOI, investitora projekta, ranije je najavljeno da je plan da svi radovi budu završeni do kraja septembra, tako da će u sledeću zimsku sezonu Ski-centar Igman-Bjelašnica ući sa novim vertikalnim transportom.

"Šestoseda žičara će moći da preveze 2.000 ljudi na sat, duga je oko 2.000 metara, a pokrivala bi centralnu olimpijsku stazu u rasponu nadmorske visine od oko 600 metara. Uz nju bi bila izgrađena i dva baby ski-lifta. Iskorišćavanje i premeštanje postojećeg troseda od Međustanice do vrha Bjelašnice umanjilo bi iznos novčanih sredstava potrebnih za ulaganje", rekao je Gačanović.

Ovim projektom je predviđena gradnja žičare u skladu s najsavremenijim tehničko-tehnološkim rešenjima kojim bi bila omogućena maksimalna sigurnost korisnicima, a vodilo bi se računa o estetskoj uklopljenosti u prirodni ambijent planine Bjelašnice, čime bi bili zadovoljeni i svi evropski ekološki standardi.

Izgradnjom šestosedne kabinske žičare i uspostavljanjem sistema veštačkog zasneživanja na Bjelašnici bi se definitivno omogućila značajno bolja ponuda tokom skijaške sezone, njen razvoj do nivoa koji bi zadovoljavao svetske takmičarske standarde,. Takođe bi bila bitno unapređena turistička ponuda Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u celosti, ali i obezbeđeni neohodni uslovi za održavanje Zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih - EYOF-a 2019. godine.         

Ranije je najavljivano da bi ovim projektom bilo neophodno obuhvatiti snowboard stazu i stazu Kolijevka, kao i da bi se predmetni projekti morali raditi potpuno odvojeno, što su predstavnici Kantona Sarajevo i planirali, jer realizacija projekta Zasnježivanje Bjelašnice ovogodišnjim budžetom nije planirana.

Navedeni projekt bio bi implementiran u narednoj budžetskoj godini do kada bi se trebala iznaći potrebna novčana sredstva putem kredita ili kontakata s potencijalnim investitorima, ali i predstavnicima EYOF-a. Inače, ovo će biti prva faza radova, a radovi bi trebali biti nastavljeni 2018. i 2019. godine, a sve u skladu s pripremama za EYOF 2019.

Podsjećamo da je prošle nedelje potpisan sporazum o sufinansiranju izgradnje regionalnog vodovoda Hojta - Bjelašnica - Igman. Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo tada je najavio kako će voda na Bjelašnicu stići do kraja godine.

       Izvor, foto: radiosarajevo.ba

 

Galerija slika

Komentari