Vesti Alpsko skijanje - Viktorija Rebensburg pobedila na startu ski sezone u Zeldenu

Alpsko skijanje - Viktorija Rebensburg pobedila na startu ski sezone u Zeldenu

Soelden, AUS | 29.10.2017. | b92.net, sportklub.rs
Viktorija Rebensburg soelden2017 fis

Nemica Viktorija Rebensburg pobedila je u veleslalomu u Zeldenu, na ostvaranju skijaške sezone u subotu 28. oktobra 2017. Regensburg je bila brža 14 stotinki od Francuskinje Tese Vorli, a 53 od Italijanke Manuele Melg. Skijašica iz Nemačke je slavila drugi put u Zeldenu u karijeri, posle sedmogodišnje pauze.

Srpska predstavnica Nevena Ignjatović je trku završila u prvoj vožnji sa 39. mestom. Bila je sporija samo 57 stotinki iza 30. Elene Kurtoni, poslednje koja je obezbedila drugu vožnju.

Nevena Ignjatović je imala solidnu vožnju sa 59.13 i možda i može da žali što je zaostatak za Kurtonijevom manji od sekunde, ali više može da žali što makar nije uspela da bude ispred velike šampionke Lindzi Von, od koje je bila sporija za svega 25 stotih. Ovo je za Von bila prva trka u veleslalomu posle 637 dana.


Oluja otkazala muški veleslalom u Zeldenu

U nedelju 29. oktobra trebalo je da počene sezona u muškoj konkurenciji, na programu je bio takođe veleslalom u Zeldenu. Olujno vreme je razlog zašto je ova trka otkazaba. Vetar  brzine do 100 km/h i mećava na glečeru Retenbah su smanjili vidljivost i tako sprečili skijaše da nastupe dan nakon što je nova sezona zvanično otvorena veleslalomom u ženskoj konkurenciji.

Komisija se sastala u nedelju u 6:15 i sačekala je vremenski izveštaj u 6:45, posle čega je donela odluku da se trka otkaže jer odlaganje starta nije bilo opcija zbog loših vremenskih uslova.
"Vrlo je jasno, nije mogla da se garantuje sigurnost ljudi na planini", objasno je direktor trka Međunarodnog skijaškog saveza Markus Valdner.

Snažna oluja koja se kreće iznad Austrije zahvatila je glečer Retenbah u jutarnjim satima, a prilaz liftovima i žičarama bio je onnemogućen. Prva trka veleslaloma trebalo je da počne u 10 časova.

"U pet časova jutros smo bili gore, imali smo sastanak sa predstavnicima svih službi koje su zadužene za održavanje trke i jednoglasno smo odlučili da se ona otkaže. Vetar je dostigao brzinu od 100 km/h", dodao je Valdner.

"S obzirom na to kakva ja prognoza bila, na to smo morali da računamo. Radi se o sigurnosti sportista, zaposlenih, kao i publike", smatra trener austrijskog tima Andreas Pulaher.

"Razočaranje je vrlo veliko. Naravno da smo znali da će biti teško, ali smo se do poslednjeg trenutka nadali. Ali, ferplej i sigurnost su prioritet. Komisija je donela pravu odluku. Sada treba da se fokusiramo na sledeću trku", kazao je austrijski skijaš Manuel Feler.

Tako će muškarci u novoj sezoni debitovati 12. novembra slalomom u finskom Leviju.

 

Komentari