Vesti Alpsko skijanje - Vikend brzih disciplina u Biver Kriku i Lejk Luizu

Alpsko skijanje - Vikend brzih disciplina u Biver Kriku i Lejk Luizu

USA | 01.12.2017. | eurosport.rs
bc ll es dec2017

Severno-američka turneja završava se prvog vikenda u decembru. Od petka 01. decembra 2017. na programu su takmičenja za FIS Svetski kup u Americi i Kanadi uz direktne prenose na Eurosport-u.
Prvih dana decembra, FIS Svetski kup u alpskom skijanju obići će mitske staze u Americi i Kanadi. Devojke će se nadmetati u Lejk Luizu, gde su prošlog vikenda muškarci vozili spust, kada je trijumfovao Beat Fojc, i super-veleslalom, u kojem je prvu pobedu u sezoni upisao Norvežanin Ćetil Jansrud.

Muškarci će se takmičiti u Americi, na legendarnoj stazi „Ptice grabljivice“ u Biver Kriku, koja je napravljena je pre dvadeset godina, kada su i održane prve trke u muškoj konkurenciji. Rekorder po broju pobeda na ovoj stazi je legendarni „Herminator“, Austrijanac Herman Majer, koji je osam puta pobedio u Biver Kriku.

Pre osam godina, Karlo Janka je u Biver Kriku ispisao nove stranice istorije FIS Svetskog kupa, Švajcarac je prvi alpski skijaš posle Žana Kloda Kilija 1967. godine, koji je upisao tri pobede u tri uzastopna takmičarska dana.

Prva skijašica koja je slavila pobedu na mitskoj stazi bila je Lindzi Von, koja je trijumfovala 2011. godine.

U Stenovitim planinama Kanade, u Banf nacionalnom parku nalazi se Lejk Luiz, jedan od malobrojnih ski centara u svetu koji ima tu privilegiju da organizuje trke u muškoj i ženskoj konkurenciji. Najbrže skijašice sveta se u Severnoj Americi nalaze skoro mesec dana, pripremajući se za prva takmičenja u brzinskim disciplinama. Ljubitelji skijanja biće u prilici da vide prve nastupe devojaka koje su se oporavile od povreda i spremne su za olimpijsku sezonu. Najbrža skijašica sveta, Lindzi Von će nastupiti u Lejk Luizu, kao i Švajcarkinja Lara Gut, koja se oporavila od povrede ligamenata kolena, koju je zadobila na slalom treningu za alpsku kombinaciju u Sent Moricu, krajem prošle sezone.

Po okončanju trka u Lejk Luizu i Biver Kriku, FIS karavan se seli u Evropu, gde takmičare očekuju prve trke u Val d’Izeru i Sent Moricu, drugog vikenda u decembru.

Plan direktnih prenosa na Eurosportu 1:

1.XII
19:00 Biver Krik – Super-G Muškarci
20:15 Lejk Luiz - Spust Žene

2.XII
18:45 Biver Krik - Spust Muškarci
20:30 Lejk Luiz - Spust Žene

3.XII
17:45 Biver Krik - Veleslalom 1. Trka Muškarci
18:45 Lejk Luiz - Super-G Žene
20:30 Biver Krik - Veleslalom 2. Trka Muškarci

Komentari