Vesti Alpsko skijanje, SK - Elena Fankini pobednica spusta u Kortini

Alpsko skijanje, SK - Elena Fankini pobednica spusta u Kortini

Cortina d'Ampezzo, ITA | 16.01.2015. | b92
fisElena Fanchini

Italijanska skijašica Elena Fankini došla je do pobede posle više od devet godina, pošto je slavila na spustu u Kortini d’Ampeco. Fankini je do trijumfa došla u vremenu od 1:09.53 minuta,sa 15 stotinki prednosti u odnosu na Larisu Jurkiv iz Kanade.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla se Nemica Viktorija Rebensburg, koja je bila 16 stotinki iza.

Loši vremenski uslovi i magla u višem delu staze uslovili su pomeranje starta znatno niže nego što je bilo planirano, što je najviše naškodilo favoritkinjama. Tako je Italijanka uspela da dođe do velikog iznenađenja, a svoju jedinu prethodnu pobedu ostvarila je u Lejk Luizu u decembru 2005. godine. Od tada je samo dva puta bila na podijumu, kada je bila treća na dvema trkama krajem 2013. godine.

Of favoritkinja za trijumf najbolja je bila aktuelna osvajačica Svetskog kupa Ana Feninger, na petom mestu, iza Amerikanke Loren Ros. Lindzi Von, koju jedna pobeda deli od rekordnog broja trijumfa u Svtskom kupu, bila je deseta sa 88 stotinki prednosti. Između Feningerove i nje našle su se Šveđanka Kajsa Kling, domaća skijašica Danijela Merigeti, i Džulija Mankuzo iz Sjedinjenih Država i Švajcarkinja Danijela Merigeti, koje su podelile osmo mesto.

Slovenka Tina Maze trenutno vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 877 bodova, ispred Mikaele Šifrin iz Sjedinjenih Država sa 605. U poretku spusta, Vonova je na čelu sa 258 bodova, a prati je Rebensburgova sa 211.

Takmičenje u Kortini se nastavlja u subotu novom trkom u spustu.

 

Komentari