Vesti Alpsko skijanje - Alta Badia, Val Gardena, četiri trke FIS Svetskog kupa za muškarce

Alpsko skijanje - Alta Badia, Val Gardena, četiri trke FIS Svetskog kupa za muškarce

Alta Badia, Val Gardena, ITA | 18.12.2017. | bihski.com
testata 2

Od petka do ponedeljka 15-18.decembra 2018, u ski centrima Val Gardeni i Alta Badiji, u italijanskim Dolomitima, muškarci su vozili četiri trke za FIS SVetski kup, dok su se ovog vikenda devojke takmičile u francuskom Val d'Izeru.

Poslednjeg vikenda pre Božića, muškarci su vozii spust na čuvenoj Saslong pisti u Val Gardeni, koja ove godine slavi organizaciju jubilarnog 50-tog Svetskog kupa u alpskom skijanju. Staza u Dolomitima iz svakog takmičara izvlači maksimum, prva deonica je strma i zaleđena, donji deo staze je brz i tesan, ledeni zavoji u “Cislatu” i “Finiš šusu” zahtevaju mnogo snage i besprekorne tehnike. Evo kako je sve proteklo...

Val Gardena - Super G
U Italijanskom ski-centru Val Gardena u petak 15. decembra 2018. takmičarski viikend Svetskog kupa za muškarce je započeo takmičenjem u disciplini superveleslalom. Nakon 38 takmičara, Super-G  prekinut (završen) zbog guste magle ali postignuiti rezultati su ostali zvanični.

Do svoje prve pobede u takmičenju za Svetski Kup stigao je 29 godišnji nemački skijaš Josef Ferstl i to knap za samo dve stotinke sekunde ispred austrijanca Max Franz-a. Treći je bio takođe austrijanac Matthias Mayer.

Val Gardena - Spust
U Južnom Tirolu (kako bi rekli austrijanci) u subotu 16. decembra je bio lep, sunčan, zimski dan. Senzacionalnom vožnjom iznenadio je supr atleta, ex-šampion norvežanin Aksel Lund Svindal.

Drugi je bio „favorit“, njegov mlađi kolega iz Norveškog tima Kjetil Jansrud. Na pobedničko postolje se uspeo popeti i austrijski skijaš Max Franz kao treće plasirani.


Alta Badia - Veleslalom
Dolomiti u suncu, staza perfektno postavljena, markirana, vozi se veleslalom. Marcel Hirscher(AUT) je novim triumfom i „ogromnom“ vremenskom razlikom od 1,7 sekundi zadivio sve svoje protivnike i ljubitelje alpskog skijanja. Ski-super-star je dominirao o obe vožnje veleslaloma.

Drugi je bio Henrik Kristoffersen(NOR) dok je plasmanom na treće mesto, prvorazredno iznenađenje priredio takmičar iz Slovenije - Žan Kranjec.


Alta Badia - Paralel veleslalom
Atraktivnim paralelnim veleslalomom koji se boduje za Svetski kup u ponedeljak 18. decembra nastavljeno jetakmičenje u ski-centru Alta Badia. Pobedio je 29-godišnji šveđanin Matts Olsson.

Olsson je i sam bio iznenađen vlastitom pobedom: “Mislio sam da ću nekako proći prvu rundu. Ovu pobedu uopšte nisam očekivao“.  Drugi je bio Henrik Krisoffersen(NOR), dok je treće mesto pripalo Marcel Hirscher-u (AUT).

Komentari