Vesti 33 godine od ZOI Sarajevo '84

33 godine od ZOI Sarajevo '84

Sarajevo | 08.02.2017. | slobodnaevropa.org
zoi84 oslobodjenje samo jedan dan

Na današnji dan 08. februara, pre 33 godine počele su 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Po mnogo čemu rekordne i do tada najbolje organizovane. Više od tri decenije kasnije od olimpizma ostali su tek duhovi – razrušena borilišta.

Noć uoči početka 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu je palo gotovo metar snega. Čudo koje je od tada glavnog grada Bosne i Hercegovine preko noći napravilo bajku koja će Sarajevu doneti epitet jednog od najgostoljubivijih mesta na planeti.

Do tada rekordan broj reprezentacija u istoriji Olimpijskih igara, njih 49, prijavilo se za učešće, sa preko 12.00 takmičara. Tačnije, 998 muškaraca i 274 žene. Borilišta i objekti bili su završeni godinu dana pre otvaranja, a bilo ih je 167 glavnih i oko 400 pomoćnih.

Izgrađeni su putevi, sportski centri Skenderija i Zetra, ski liftovi, žičare, hoteli, bob staza... Trebević, Igman, Bjelašnica, Jahorina postali su centar najveće zimske manifestacije sporta.

Bjelašnica i Jahorina bile su domaćini alpskim skijašima, dok su na Igmanu održana takmičenja u nodijskom skijanju, skokovima i biatlonu. Bob i sanjkanje održavali su se na Trebeviću. U Zetri i Skenderiji sportovi na ledu. Upravo tu svoj uspon ka zvezdama počela je zlatnom medaljom klizačica iz Istočne Njemačke Katarina Vit, a još se pamti i nastup britanskog klizačkog para Jayne Torvill i Christophera Deana, koji su i više nego zasluženo iz Sarajeva odneli titulu najboljih.

Na stadionu Koševo otvaranje je pratilo oko 60.000 ljudi, koji su čekali da klizačica Sanda Dubravčić upali olimpijski plamen. Putem TV ekrana s njima je taj trenutak dočekalo oko dve milijarde ljudi.

U najuspešnije su se do 19. februara 1984. upisali sportisti iz bivšeg Sovjetskog Saveza, sa 25 medalja, i Istočne Njemačke, sa 24.

No, heroj Sarajeva bio je Slovenac Jure Franko, koji se popeo na podijum osvojivši srebrnu medalju u veleslalomu za Jugoslaviju. Pratio ga je slogan "Volimo Jureka više od bureka".

U Sarajevu je sve tih dana bilo u znaku Olimpijade, od poštanskih marki, pa do maskote, legendarnog Vučka, koji će ostati upamćen kao jedna od najsimpatičnijih maskota olimpijskih igara ikada.

 

Galerija slika

Komentari