rexona levo rexona desno
TEME
supernova486x60
filiptravelbaner skijanjers

Rajkovo - Majdanpek

rajkovon

Majdanpek je administrativni centar opštine, naselje na 350 mnv, smešteno u dolini reke Mali Pek, okruženo planinskim masivima, na magistralnom putu M 24 (Požarevac-Negotin). Od Beograda je udaljen 192 kilometra.

Rudarski grad Majdanpek podno ogranka severnog Kučaja i dan-danas je poznatiji kao rudnik nego kao varoš. Rudarska tradicija ovde je stara oko 7.000 godina. Ono što pri samom ulasku u mesto privlači pažnju jeste da je to mali grad sa mnogo solitera. Za ovakvu arhitekturu, ipak, ima i objašnjenja. Gradić je izgrađen na specifičnom terenu - u uskoj i kratkoj kotlini, koju sa svih strana pritiskaju brda. Ovako stešnjen, nije se mogao drugačije razvijati osim u visinu.

Majdanpek je savremeno uređeno naselje sa uređenim gradskim parkom i trgom. U užem centru naselja nalazi se hotel „Golden Inn“, autobuska stanica, pošta, banke, restorani, galerija, muzej, prodavnice i kafe barovi.

U blizini Majdanpeka nalazi se cak 110 pećina. Rajkova pećina, na dva i po kilometra od grada, smatra se najlepšom i svakodnevno je otvorena za posetioce. U samom centru naselja nalazi se crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Majdanpek ima uređene sportske terene, sportski centar sa halom i bazenom i ski centar „Rajkovo“.

Ski centar "RAJKOVO"

U neposrednoj blizini Majdanpeka na 4 km na putu prema Donjem Milanovcu,  nalazi se Ski centar Rajkovo. Do njega se stiže namenski izgrađenim i asfaltiranim putem. Ski centar posluje u okviru SRC "6.Avgust" - Majdanpek.

Ski lift tipa "sidro", montiran 1986 godine, ima kapacitet 1100 skijaša na sat. Polazna stanica se nalazi na 750 m/nv.Livt je kose dužine 890m. Visinska razlika starta i cilja je 200m.

Duž lifta se pružaju dve ski staze dužina 1000 i 1200 m. Skijalište raspolaže motornim sankama i ski-tabačem.

Poslednjih nekoliko godina skijaliste nije u funkciji. Ski lift i ratrak zahtevaju investicije u remont. Staze su zarasle.
Ove 2011. godine došlo je do pomaka pre svega zahvaljujuci Skijaškom klubu "Starica" iz majdanpeka. Uspeli su ra realizuju svoju inicijativu i dobili finansiranje javnih radova na čišćenju i krčenju ski staza na Rajkovu kao i staze duž pružanja ski lifta. Takođe ima pomaka i u rešavanju imovinsko pravnih odnosa vezanih za zemljiste na kome je skijaliste.

Očekuje se da će se nakon rešavanja ovih problema lakše naći sredstva potrebna za remont lifta i radraka.

Par slika sa rajkova kad je skijaliste bilo u funkciji: 


Ski centar rajkovo - Doppelmayer projekat iz 2002.

Crna boja - postojeći ski lift
Žuta - novi ski liftovi i žičare (jedan dvosed ili četvorosed)
Crvena - postojeće staze
Zelena - nove staze

Sve je ovo trebalo da bude deo DONACIJE Vlade Austrije. Ponuda za donaciju je bila vrednu oko 1 600 000 €!  Ovo je bio sjajan projekat i velika sanska koja nije smela da se propusti :(

     Izvor: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1620957862478&set=o.36525544577&type=1&theater

 


Preuzmite deo ovog projekta u četiri nastavka:

 - Rajkovo_Doppelmayr 2002 - 1/4
 - Rajkovo_Doppelmayr 2002 - 2/4
 - Rajkovo_Doppelmayr 2002 - 3/4
 - Rajkovo_Doppelmayr 2002 - 4/4

 

 


Hotel  Majdanpek

Nalazi se u samom centru grada. Raspolaže se 70 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim sobama  i apartmanima. Hotel je moderno opremljenom banket salom, ulaznim holom sa recepcijom i barom, restoranom i salom za sastanke.

 

 

 Kroz opštinu Majdanpek prolaze dva magistralna puta M 24 (Požarevac – Kučevo – Majdanpek – Negotin) i M 25-1 (Požarevac – Veliko Gradište – Golubac – Donji Milanovac – Kladovo) koji poveziju opštinu sa E 75 (autoput Beograd – Niš). Opština Majdanpek je udaljena od ovog autoputa preko Požarevca 131km a preko Paraćina 170km.

Rеgiоnаlni putеvi u opštini Majdanpek su R-104 (Brzа Pаlаnkа-Mirоč-Pоrеčki mоst-Mаjdаnpеk-Dеbеli Lug-Jаsikоvо-Žаgubicа), R-104а (Jаsikоvо-Vlаоlе-Gоrnjаnе-Bоr) i R-106 (Pоrеčki mоst – Milоšеvа kulа-Zаgrаđе-Zаjеčаr-Bоr), а drumskе kоmunikаcijе upоtpunjujе i 172 km lоkаlnih nekаtеgоrisаnih putеvа.

Dunav protiče 54 km duž severne granice opštine Mjadnanpek. Ovaj plovni put  predstavlja deo koridora 7  Rajna-Majna-Dunav-Crno more. Pristanište je u Donjem Milanovcu na 990 km od Crnog mora.

Železničkim saobraćajem  opština je povezana Beogradom  preko Kučeva i Požarevca, a sa Nišom i Prahovom preko Bora i Zaječara.  Železnicom su  neposredno povezana samo četiri naselja, a to su: Debeli Lug, Vlaole, Jasikovo i Leskovo.


U neposrednoj blizini Majdanpeka na 4 km na putu prema Donjem Milanovcu,  nalazi se Ski centar Rajkovo.

Preuzmite .KMZ fajl i Google Earath ce Vas direktno ovesti u Rajkovo


Rajkovo, Majdanpek - Sve je spremno za izradu ski znakova na skijalištu

| Majdanpek | 30.08.2014. | FB grupa Pokrenimo Rajkovo | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Rajkovo - Majdanpek
rajkovoavgust2014640x389

Nakon što je donacija Dunav osiguranja pristigla, upotpunjena je kupovina retroreflektujućih folija od kojih će se uz pomoć RBM-a uskoro izraditi najneophodniji znakovi za ski centar Rajkovo.

Kupovinu refletujucih folija pomogli su:
1. Trag fondacija
2. TOOM
3. Dunav osiguranje ado Zaječar
4. Sportski savez opstine Majdanpek

Opširnije...

Rajkovo, Majdanpek - Akcija na sređivanju skijališta se nastavlja

| Rajkovo, Majdanpek | 30.06.2014. | Pokrenimo Rajkovo | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Rajkovo - Majdanpek
rajkovojun20141640

Mladi majdanpečki umetnik, Danijel Dača Brajković, je na skijalištu Rajkovo izveo mali performans - uradio grafit dampera, mašine koja je u mnogome zaslužna za sve što Majdanpek kao grad i opština ima. Grafit je nacrtan na vratima garaže za ratrak.

Opširnije...

Drugi život skijališta Rajkovo

| Majdanpek | 08.02.2014. | danas.rs | Komentari (2)
Kategorije: Srbija | Rajkovo - Majdanpek
rajkovo07feb2014800x486

Bili su uporni, nisu odustajali iako su nailazili na prepreke. Višegodišnji trud majdanpečkih volontera naišao je na odjek, pa je konačno, početkom februara, skijalište Rajkovo u neposrednoj blizini Majdanpeka pušteno u promotivni rad. Za njih je to bila najveća nagrada i podstrek da nastave dalje.

Opširnije...

Rajkovo, Majdanpek - Za pokretanje skijališta treba rešiti još nekoliko problema

| Rajkovo, Majdanpek | 01.02.2014. | FB Pokrenimo Rajkovo | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Rajkovo - Majdanpek
rajkovo593

U petak 31.01.2014. je urađeno treće tabanje snega. Na strmoj stazi ga ima vrlo malo, nedovoljno za puštanje u rad te staze. Blaga staza je druga priča. Ukoliko sneg nastavi da pada danas i sutra, uz blage korekcije mogla bi da bude puštena u rad.

A sve pod uslovom da lift bude pokrenut i da vučne naprave sa sidrima budu okačene u toku sutrašnjeg dana. Sve to zavisi od dolaska firme, "Sam ing" iz Bora koja je izvršila sanaciju lifta i koja bi sutra trebalo (morala) da lift preda SRC-u, uz uputstvo za korišćenje (možda je došlo do nekih izmena u radu).

Opširnije...

Rajkovo - Stigao tabač za skijalište nadomak Majdanpeka!

| Majdanpek | 26.12.2013. | rajkovo.com | Komentari (2)
Kategorije: Srbija | Rajkovo - Majdanpek | Žičare
rajkovotabac25800x486

Nakon dosta problema sa pronalaženjem prelomnog rešenja koje podrazumeva nabavku tabača za ski centar Rajkovo, u sredu, 25.12.2013. godine, u kasnim popodnevnim satima, iz Austrije je pristigao tabač Pisten Bully 200D. S obzirom na to da je po preuzimanju vlasti novo opštinsko rukovodstvo imalo mnogo problema sa finansijkim stanjem u lokalnoj kasi, nabavka ove polovne mašine predstavlja ogroman uspeh. I vrlo verovatno prekretnicu ka revitalizaciji ski centra Rajkovo, nakon dugih 8 neskijaških godina.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija


Komentari:

 • Z one koji zele da vide SKI CNTAR RAJKOVO u novom ruhu,neka nas potraze na facebook stranici,pod simbolicnim nazivom NOVI SKI CENTAR RAJKOVO-informisu se o svim desavanjima pre sezone i za naredne korake koji ce se desiti ove sezone.Pozdrav za sve bordere i skijase koji su imali priliku da uzivaju na nasim stazama.I dobrodosli svi vi koji jos niste krocili na teritoriju opstine Majdanpek.Pozdrav za administratora ovog sajta i na pomoci i podrsci u pokretanju naseg skijalista!

  Poslao NOVI SKI CENTAR RAJKOVO, 13.12.2013 11:29

 • danas 22.01.2013.dali skijaliste radi ili ne?

  Poslao motozebac, 22.01.2013 18:43

 • Novi sajt skijalista Rajkovo u Majdanpeku
  http://rajkovo.com/

  Poslao Skijas Mpek, 12.12.2012 11:38

 • I ove sezone isti slucaj, dobro je i trajalo do 2006.

  Poslao Slepac, 02.10.2012 23:20

 • Prava vest, skijanja će ipak biti naredne sezone. Čestitam svim nosiocima posla oko obnove ski centra.

  Poslao Dimitrije Vukomanović, Požarevac, 05.03.2012 12:40

 • radimo na tome!

  Poslao www, 14.02.2012 02:14

 • ovo je zalosno gledati kada ni ove godine ne radi zbog glupe politike. Ja bi u ime gradjana Majdanpeka porucio svim ljudima dobre volje kao i ljubiteljima skijanja da dignu svoj glas protiv lokale vlasti koja koci otvaranje skijalista.

  Poslao davor, 10.02.2012 13:06

Pošaljite svoj komentar