TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Besna kobila

besnakobila03

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40km istocno od Vranja, u neposrednoj blizini medunarodnog autoputa E-75. U podnožju planine se nalazi i Vranjska banja poznata po lekovitim izvorima termalne vode.

Najviši vrh se nalazi na 1923m nadmorske visine i sa njega mogu da se vide Kopaonik, Šara, kao i planina Rila u Bugarskoj. Besna kobila je deo Rodopskog planinskog masiva i sastavljena je uglavnom od granita. Vrhovi su vecim delom godine pod snegom Podnožje planine cine šume, dok su viši delovi pod pašnjacima. Besnu kobilu karakteriše biljno bogatstvo koje se zasniva na divljem, samoniklom, lekovitom bilju i divljim plodovima, odnosno raznovrstan biljni svet sa preko 700 vrsta drvenastih, žbunastih i zeljastih biljaka. Medu najpoznatijim vrstama lekovitog bilja koje rastu na Besnoj kobili su: kantarion, divizma, kopriva, kicica, nana, oman, hajducka trava, borovnica, malina, maslacak, maticnjak Takode, planinski pašnjaci, šume, nezagadeno zemljište, voda i vazduh, pružaju odlicne uslove za boravak i odmor na Besnoj kobili.

Besna kobila danas predstavlja još uvek nedirnutu oazu prirode koja pruža mogucnosti i za bavljenje zimskim sportovima, izlete i rekreaciju u zdravoj sredini, vožnju biciklom ili džipovima po prelepim stazama. Ona pruža odlicne uslove i za lov, jer je bogata primercima divlje svinje, lisice, vuka.

2008. godine formirano je Javno preduzece "Skijalište Besna Kobila", ciji je zadatak izgradnja infrastrukture i stvaranje uslova za privlacenje što veceg broja gostiju, pre svega ljubitelja skijanja.

Turisticki centar Besna kobila svojim gostima pruža mogucnost bavljenja sportom i rekreacijom tokom cele godine. Planinarski dom „Besna kobila“, kapaciteta 80 ležaja, nalazi se na nadmorskoj visini od 1480 m.

 

Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika kolicina snega koji padne tokom godine, cine da sezona skijanja traje od polovine oktobra do polovine maja.

Za ljubitelje skijanja na raspolaganju su dve uredene staze, dužine 480m i 250m, ski lift kapaciteta 500 skijaša na sat. Jedna od staza je osposobljena i za nocno skijanje. Pored toga, skijaši koji vole slobodno skijanje mogu da koriste brojne strmine sa izvrsnim uslovima za ekstremno skijanje.

Upravni odbor JP„Skijališta Srbije", na sednici koja je održana 18.08.2011. godine doneo je odluku o dodeli tabača snega „Jumbo“ i Ski lifta „Suvo Rudište" dužine 1500 metara JP„Skijalištu Besna Kobila" iz Vranja.

Posle niza sastanaka sa predstavnicima JP„Skijališta Srbije" i predsednikom Upravnog odbora, direktor JP„Skijalište Besna Kobila" Dragan Janjić dogovorio je dalju saradnju, koja se ogleda u donaciji Skijališta Srbije, konkretno dodeli tabača snega i ski lifta, kojim će nam biti itekako olakšan rad u daljoj budućnosti.

Tokol leta 2012 rešen je problem sa kvalitetnim napajanjem električnom strujom je rešen i liftovi ce raditi normalno, a ne uz pomoć agregata.
Zavrseno je trasiranje staze za žičaru sidro koje je još pošlog leta preneta sa Kopaonika sa lokacije Suvo rudište. Međutim, iz opravdanih razloga rešavanja imovinsko-pravnih odnosa neće biti postavljena ove godine vec iduće.

Za sezonu 2012/ 2013 će biti u funkciji tri ski lifta, vezani jedan za drugim, od planinarskog doma do vrha Panjevi. To je onaj prvi vrh desno na usponu ka releju. Tako da će skijašima biti dostupna staza u ukupnoj dužini preko 3km.

 

 


Planinarski dom Besna kobila, raspolaže sa 56 ležaja u zajedničkom smeštaju, tri apartmana od po dva i tri ležaja i restoranom sa 80 mesta. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.480 m pa predstavlja i svojevrsnu vazdušnu banju, koja će svakako dobro doći svim stanovnicima urbanih naselja.

Prenoćište sa doručkom košta od 800 dinara po osobi, dok je najskuplja varijanta dvokrevetni apartman s punim pansionom koji staje 1.500 dinara dnevno.Od Beograda do Besne kobile se stiže veoma jednostavno. Izlaskom na autoput E-75 u pravcu Niša, ide se do Vranja (344 km).  Sa autoputa se izlazi kod Vranjske Banje, vozi se 34km do sela Kriva Feja (dokle saobraća i autobus iz Vranja), a onda još 4 km nekadašnjim makadamskim putem, a sada novim asfaltnim do Planinarskog doma.

Ovo putovanje, automobilom, traje nešto više od četiri sata. Naravno, u zimskim uslovima treba imati dobro pripremljeno vozilo, sa svom pratećom opremom – zimskim pneumaticima, lancima za sneg i slično.


Planovi i projekti skijališta Besna Kobila

2015 08 05 200227 Google Earth

Prvi ozbilniji idejni projekat vezan za područje Besne Kobile je "GENERALNO REŠENJE SKIJALIŠTA BESNA KOBILA - OPŠTINA VRANJE" kojenje izdradio "Vranje projekt", odnosno grupa stručnjaka pod vodstvom dipl.ing.arh. Slobodana Mitrovića. Projekat je poslat Opštini Vranje na usvajanje 2008. godine.
U oceni pogodnosti prostora Besne Kobile konstatovano je da su zadovoljeni svi potrebni prirodni uslovi za skijalište sa prosečnim trajanjem snega oko 120 dana godišnje, sa povoljnom orijentacijom i konfiguracijom terena koji zadovoljava potrebe regionalnog rekreativnog skijališta.

Godinu dana kasnije, u avgustu 2008. godine Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije sklopilo je ugovor s preduzećima Ecosign Mountain Resort Planners iz Kanade i Horwath Consulting iz  Zagreba za izradu Plana turizma na Besnoj Kobili sa predinvesticionom studijom i fizičko-tehničkim karakteristikama skijališta.
2009. godine ovaj dokumenat pod nazivom "Master plan za turističku destinaciju Besna Kobila" je objavljen i doneo je novi pogled na mogućnost skijanja na Besnoj Kobili.
Zaključak je da bez dodatnih čvrstih podataka, pre svega o klimi, nije moguće donositi odluke o daljem razvoju na Besnoj Kobili. Predlaže se da se započne s izgradnjom malog lokalnog skijališta kako bi posluživalo potrebe lokalnog stanovništva za skijanjem i rekreacijom, ali i kako bi služilo kao baza za sakupljanje podataka o klimi, snegu i tržišnim uslovima...

Najnoviji planski dokument je iz 2014. godine - Plan detaljne regulacije centralne zone skijališta "Besna kobila". Izrađen je od strane JP Zavod za urbanizam Vranje, a gradska skupština ga je usvojila 18.11.2014. Generalno, ovo je rešenje koje je najrealnije ostrvariti.

Pogledajte izvode iz ovih planskih dokumenta vezanih za skijalište Besna Kobila:

Inline Alpine Slalom - Vožene trke Svetskog kupa u Češkoj i rolerijada u Nišu

| 26.06.2018. | SK Besna Kobija | Komentari (0)
Kategorije: Besna Kobila - Vranje | Alp ski Srbija i okruženje
ils jun2018 2a

Takmičari skijaškog kluba Besna kobila iz Vranja za sobom su imaji još jedan uspešan vikend. 23 i 24. juna 2018. jedan deo ekipe nastupao je u Češkom gradu Mezibori na trkama Cila Cupa i Svetkog kupa, dok je drugi deo ekipe nastupao na rolerijadi u Nišu.

U Češku su putovale tri naše takmičarke i opet ostvarile odlične rezultate. Prvog dana vožene su trke Cila cupa u okviru otvorenog prvenstva Češke. U kategoriji devojčica do 8 godina Maša Jović je osvojila prvo mesto i zlatnu medalju, dok je Kaja Sretić u konkurenciji devojčica do 12 godina osvojila bronzanu medalju. Mia Dedinac nije uspela da završi drugu vožnju tako da je ostala bez plasmana.

Opširnije...

Inline Alpine Slalom - Takmičari Srbije na trkama u Poljskoj

| POL | 21.06.2018. | SK Besna Kobila | Komentari (0)
Kategorije: Besna Kobila - Vranje | Alp ski Srbija i okruženje
ias bk pl 1 640x389

Takmičarke skijaškog kluba Besna Kobila iz Vranja proteklog vikenda, 16 i 17. juna 2018. učestvovale su na trkama u Poljskoj u disciplini slalom na rolerima. Prvog dana voženo je otvoreno prvenstvo Poljske, a drugog dana vožen je kup istočne Evrope. I ovog puta naše devojčice su bile na postolju.

Opširnije...

Inline Alpine Slalom - Dobar nastup takmičara Srbije u Češkoj

| Češka | 05.06.2018. | SK Besna kobila | Komentari (0)
Kategorije: Besna Kobila - Vranje | Alpsko skijanje | Alp ski Srbija i okruženje
bk ceskajun2018540x2

Prethodnog vikenda takmičari skijaškog kluba Besna Kobila učestovali su na dve trke otvorenog prvenstva Češke u disciplini slalom na rolerima i prvoj od šest ovogodišnjih trka Svetskog kupa. Takmičenja su održana u gradu Turnovu udaljenom 80km od Praga. Učestvovalo je 130 takmičara iz 13 zemalja. Organizatori trka su bili Češka Roler Federacija i Svetska Roler Federacija.

Naše takmičarke su se baš potrudile da ovo bude ubedljivo najuspešniji vikend na trkama u inostranstvu od kada se ovaj klub pojavljuje na međunarodnim trkama.

Opširnije...

Alpsko skijanje - Dobar nastup SK Besna kobila na prvenstvu Makedonije

| Vranje | 13.03.2018. | SK Besna kobila | Komentari (0)
Kategorije: Mavrovo | Besna Kobila - Vranje | Alp ski Srbija i okruženje
bkob mart2018 mavrovo 4 725x441

U subotu je na Mavrovu u Makedoniji vožena trka u disciplini veleslalom za devojčice i dečake do 16 godina. Trka je vožena u okviru Alpskog kupa Makedonije i bodovan za državno prvenstvo Makedonije. Osim domaćih takmičara učestvovali su i takmičari iz Bugarske, Srbije, Kosova i Velike Britanije, njih ukupno 97.

Skijaški klub Besna Kobila iz Vranja nastupio je sa 11 svojih takmičara koji su osvojili jednu zlatnu i četiri bronzane medalje.

Opširnije...

Inline Alpine Slalom - Vranjanci najbolji na Rolerijadi u Beogradu

| Beograd | 28.09.2017. | Skijanje.rs | Komentari (0)
Kategorije: Besna Kobila - Vranje | Alp ski Srbija i okruženje
rolerijada bgd vranje 8

Prošlog vikenda, u subotu 23. septembta 2017, u Beogradu je održana 20. po redu Rolerijada. Ova manifestacija ima za cilj popularizaciju roler sporta kod nas i rekreativnog je karaktera.

Ove godine u okviru rolerijade odražana su i dva veoma ozbiljna Inline Alpine Slalom takmičenja u disciplinama slalom i speed. Speed trke su organizovane u okviru Alpe Adria kupa uz učešće takmišara iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije. Najviše  uspeha imali su domaći takmičari, a među njima najuspešniji je bio Skijaški klub Besna Kobila koji se okitio sa 18 medalja.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija


Komentari:

 • kako da rezervisem smestaj

  Poslao nikola, 02.10.2016 21:12

 • SLAZEM SE SA OVIM SVE STO JE IIZNETO U VEZI BESNE KOBILE,NEKI PLACU ZA OVAKVIM KRAJEM,A NASI DOMACINI NE MARE ZA NISTA. SRAMOTA JE KAD PUSTE REKLAMU "DOZIVITE NEZABORAVNE TRENUTKE NA BESNOJ KOBILI" TO SU U PRAVU ONI KOJI DODJU JEDNOM VIŠE NIKADA SE NE VRAĆAJU PRIREDE IM TAKAV DOCEK DA MORAJU DA CEKAJU ŠOLJU CAJA POLA SATA A DA I NE PRICAMO DA NESTO POJEDU KAD DODJU NA SKIJANJE.ZAMISLITE SAMO DA NA BESNOJ KOBILI NUDE SPECIJALITET CEVAPI 10 KOMADA 100 GRAMA MESA I TD.PA SVAKO KOJE ŽELJAN CEVAPA I PLJESKAVICE NE MORA DA IDE NA BESNU KOBILU, I DA PROBA KROMPIR IZ CRNE GORE ILI BOSNE SRAMOTA.A ZA CUVENU ŽICARU MORATE PRVO DA KUPITE VUNENE RUKAVICE A ONDA NEKE MARKIRANE JER CETE POSLE PRVOG USPINJANJA OSTATI BEZ NJIH A MOŽE DA SE DESI IBEZ PRSTA.SVE U SVEMU UTISAK DOBAR ZA ONE ALKOSE IZ VRANJA KOJI BESPLATNO ZIMUJU I LETUJU A NULA ZA PORODIČNE LJUDE IZ RAZNIH KRAJEVA SRBIJE I MAKEDONIJE.ZAMISLITE SAMO DA TOKOM VIKENDA U RESTORANU BORAVE SAMO KONOBARI I ŠANKERI I NIKO VIŠE.TO JE NAŠA LEPOTICA KOJU PREDVODE STRUČNJACI IZ OBLASTI ZIMSKOG TURIZMA

  Poslao NENAD KR.FEJA, 07.04.2015 22:36

 • Od ovog skijaskog centra nema nista. Za zadnjih 5 godina od kako se pokusava da se nesto napravi na ovoj prelepoj planini jedinu korist ima tandem MANDA / JANJA / MANDA Onaj lift koji je postavljen ne vredi nista a takvi slicni su se sa drugih planina bacili u djubre pre mnogo godina. Zadnjih 5 godina planinarski dom se po dva puta godisnje krecio mesto da se ona staza ispred doma ocistila od kamenja i donekle izravnjala. Ove godine tek je danas palo 3 / 4 centimetra snega ali direktor tvrdi da su kapaciteti prebukirani Deca su bila od 2. do 23. januara i placala su po 10800 dinara za 6 punih pansiona. U tu cenu je uracunat ski pas, iznajmljivanje ski opreme i instruktor skijanja a deca nisu videla sneg. Mnogi roditelji se pitaju da li ce MANDA da im vrati pare za to ili kao po obicaju te pare ce se popiti u domu. Danas je na Besnoj kobili trebao da se odrzi kup grada memorijal DJULBARS / KACE u organizaciji skijaskog kluba Besna kobila iz Vranja ali je direktor Manda izracunao da ce to mnogo da ga kosta pa je pozvao planinare da razvlace konopac i bacaju kamen s ramena. Velika sramota jer ocito MANDA nezna ko su bili DJULBARS i KACE a izgleda i gradonacelnik ANTIC koji mu je dozvolio da taj memorijal oskrnavi.

  Poslao brado, 25.01.2014 15:08

 • znate li nesto blize da mi kazete u vezi lova na Besnoj kobili ili neki kontakt tel

  Poslao ilic sasa, 09.01.2014 15:49

 • mnogo bi bilo lepse da ima konja

  Poslao petar krstic, 08.01.2014 21:09

 • imate li neki br telefona,ja bih najradije sama par dana na odmor?

  Poslao Mika, 20.03.2013 19:25

 • http://www.kurir-info.rs/skijaliste-besna-kobila-salje-zicaru-u-staro-gvozde-clanak-520443 Na ovo sam naleteo na netu, ja nisam neki skijas ali covek i ne moze da bude dobar skijas kad nema odgovarajuce ski staze u blizini.Sramota je i velika steta ovako nesto baciti u staro gvozdje. Kad bi se u ovo ulozio ovaj novac verujem da bi se to odplatilo za 2 sezone!!!

  Poslao Riza, 26.02.2013 15:31

 • Bez komentara sam, zar te ski staze ne mogu da se usmere prema selu Musulj, i tamo gde jos ima naroda gde moze da se i izda nesto zimi za skijanje. Izgleda da tu treba dobar domacin da se nesto uradi.

  Poslao milenija pavlovic, 25.07.2012 23:20

 • Moglo bi se od Besne kobile napraviti sjajno skijaliste,ali su upravi doma i samog tog skijalista ljudi koji nemaju pojma o tome,vec se preko strance ubacuju da bi uzimali veliki novac a nista ne rade,imaju stazu od 400,500m i to je sve,uspinjacha koja je uzasna,a mogu napraviti jos najmanje 6,7 staza iza ove koje su na mnogo vecoj visini. Mislim da taj dom i sve to treba privatizovati i tako bi neko normalan ulozio veliki novac ali bi mu se sve vratilo

  Poslao Milenkovic, 06.04.2012 04:34

 • Iskoristicu priliku, kao sto to cinim vec duze vreme, a sve u cilju afirmacije nase prelepe i Bogom dane Vlasine tj. Vlasinskog jezera, lokacije koja bi mogla postati uzor mnogim ski centrima kada bi neko imao malo vise sluha.
  Naime, na ovom linku: http://www.youtube.com/watch?v=IOMYfnIxwNA , sto cete zakljuciti i po datumu, a jednim delom je sve i bilo namerno, jer je 22.01. World Snow Day, zeleli smo da ljudima koji nisu upuceni, a posebno onima od kojih sve zavisi, pokazemo KOLIKO NAM JE PRIRODA PODARILA, A STA PROPUSTAMO I KOLIKO GUBIMO. Dakle, Vlasinsko jezero se nalazi u jugoistocnoj Srbiji na teritoriji opstine Surdulica, udaljeno 30km od doline Juzne Morave ka zapadu i od srpsko-bugarske granice ka jugu. Nalazeci se na 1213 m nadmorske visine i prostiruci se na povrsini od 16 km² najvece je i najvise vestacko jezero u Srbiji.
  S'obzirom na broj stanovnika i na okruzenje, Srbiji je potrebno 5 velikih zimskih centara i logicno je da to budu Kopaonik, Stara planina, Vlasinsko jezero, Zlatibor i Golija. Vlasinsko jezero je okruzeno planinama Plana (Gramada), Vardenik i Čemernik. Topografski toliko darezljivo za plave i crvene staze skoro na svakom koraku. Poznato kao pojam ciste i netaknute prirode, ali turisticki je nezasluzeno zapostavljeno!!!
  ZALOSNA JE CINJENICA DA NA JUGU SRBIJE NEMA NI JEDAN SKI CENTAR.
  Da li se pitate, sta treba preduzeti?!...
  Za sve ljude dobre volje, a posebno one koji imaju odgovor na moje pitanje, moja email add: gpsnadlanu@gmail.com
  Svi ljudi koji vole planine ce, siguran sam, razumeti ne samo moj vapaj, vec svih onih koji u dusi i srcu nose ovaj nebeski dar zemlji!

  Poslao DejanVR, 24.01.2012 23:09

Pošaljite svoj komentar