TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Popova Šapka

psapkabikelogo250x150

Popova Šapka, najpoznatiji skijaški centar u Makedoniji nalazi se na Šar Planini na visini od 1700 m. Udaljen 18 km od Tetova i 53 km od Skoplja i do njega se, zbog dobrog  prilaza i kvalitetnog puta, bez većih problema stiže i u toku zimske sezone (autoput ide od granice sve do Tetova). Nekada vrlo popularno skijalište u staroj Jugoslaviji, posle dosta godina zatišja danas ponovo postaje interesantno kako nostalgičarima, tako i novim generacijama skijaša. Domaćih i stranih turista je sve više i centar popnovo poprima stari sjaj.

Najviši vrhovi skijališta su preko 2500 mnv. Centar raspolaze sa više žičara sedežnica i ski liftova. Ukupna dužina ski staza iznosi 20 km, a dužina žičara i ski liftova je 6.070 metara sa kapacitetom od 4000 skijaša na sat i prosečnom brzinom od 3 m/s.


Nekadašnja gondola, dužine 7 km, koja je išla od Tetova do Popove Šapke od 2001. godine nije u funkciji. Glavna karakteristika Popove Šapke je veliki broj sunčanih dana tokom skijaške sezone, ali i velika količina sneznog pokrivača.

Skijaške staze  su pogodne i za početnike i za napredne skijaše. Popova Šapka ima tri staze uređene po kriteriumima FIS –a, od čega se na stazama Orlova i Jezerino  svake godine održava međunarodni Šarplaninski kup u slalomu i veleslalomu.


Ljubitelji freeridea ovde mogu naći obilje pogodnih terena za vožnju van staza. Za njih se na specijalno organizuju celodnevne off-piste ture, koje se realizuju sa specijalno konstruisanim ratrakom sa zatvorenim kabinskim prostorom, koji može primiti 20 skijaša. Ratrak, inače kupljen za sezonu 2011/2012 prevozi skijaše na vrh Ceripašine, odakle se, sa visine od 2610m, po netaknutom snegu skija padina Jelak, ukoliko uslovi to dozvoljavaju sve do 1400mnv. Zanimljivost ovog extream skijanja po dubokom snegu je da prvi deo padine je golet bez drveća, dok se od polovine do dna predviđene off-piste rute skija kroz borovu šumu.

Turističko naselje ima više hotela, a najznačajniji i najveći su hotel Popova Šapka i hotel Slavija koji su i dalje u društvenom vlasništvu i mogu da prihvate veliki broj turista. Za pripremanje ski staza ski centar u svom voznom parku poseduje tri ratraka tipa Pisten Bully.

 

Skijalište se nalazi na južnim padinama.

Raspolaže sa 8 žičara u funkciji, ukupne dužine 7,7 Km koje povezuju skijalište na visinama od 1100 do 2500 m. Ukupna dužina staza je 20 Km od kojih su 3 po FIS kriterijumima.

    Gondola:
- Tetovo-Popova šapka (nije u funkciji od 2001)
    Dvosed žičare:
- Ceripasina, dvosed
- Sv Ilija, dvosed
    Ski liftovi tipa tanjir:
- Potok 1
- Potok 2
- Teteks A i B
    Ski liftovi tipa sidro:
- Aerodromzoran
- Ge
- Mali JelakŽIČARE - opis prema situaciji na ski mapi dole - preuzet sa Foruma sajta:
     1. Gondola, na zalost ne radi od posle konflikta 2001 - ostecena sajla na nekoliko mesta pitanje kada ce se popraviti. Inace ide od grada Tetovo do hotela P.Sapka koi se vidi na slici i gde je start dvoseda (2)
     2. Dvosed Ceripasina radi kad kad, a nekad i nika d, a i kad radi smrznes se na karpu dok stignes na vrh. Kažu da je radio ove godine nešto pre kupa a i posle. Momentalno ne znam iako tamo na startu jos uvek ima oko 1,5m snega
     3. Jednosed, uklonjen leta 2010.
     4. Sidro Jelak, radi
     5. a i b Tanjirici Teteks jedan pored drugog rade ako hoce a ako nece onda ne rade iz x razloga ali načelno radi uvek bar jedan
     6. Tanjir Aerodrom, dugo ne radi  - Premešten leta 2010. na novu lokaciju, paralelno sa leve strane sidra Ge.
     7. Sedro Aerodrom uvek radi a i najduze naravno i sa najvecom guzvom posebno za vreme raspusta.
     8. Sidro Ge radi, uglavnom radi kad ima dovoljno ljudi na stazama bez obzira na stanje staza ili snega.
     9. Dvosed Sv. Ilija, radi.

SKI STAZE:


Naziv staza je isti kao i naziv zica tako da...
1.2.3. i 4. to je ta jedna ista staza (crna) koja ide iz vrha Ceripasina pa do starta dvoseda. Uređuju je za kup jedno mesec dana unapred i naravno tada je zatvorena a posle toga ako se sete. Nažalost vetar brzo oduva sneg u gornjem delu a kada je sunčano dosta je izložena suncu pa staza bryo "progleda". Ali nije bitno to za freeridere, njima je bitno samo da ih žica doveze do gore...
5.
Jelak, najstrmija i najzaleđenija staza (crna)
6. Ugornjem delu crna do spajanja sa 7. a onda plava, ili tačnije pre spajanja sa 7.
7. Tako kako je nacrtana ja je nisam video, međutim video sam spoj sa 5. tačnije polazi iz istog mesta gde počinje na crtežu ali taba se prema pocetku 5. Naravno freerideri mogu gde hoce sa vrha Ge pa nadole prema Jelaku odnosno tamo gde je ovde nacrtana 7.
8. i 9. Tako kako je nacrtana (crvene)
10. Aerodrom, sam naziv kaže kakva je staza (plava) i uvek pripremljena. Nisam video bolju stazu za učenje i po nagibu i po kvalititu pripreme staze ali i snega
11. Sad ide malo vise u levo i vazi isto sto i za Aerodrom. Spaja se sa 12. i 13. međutim i produžava pravo do početka dvoseda ali taj zadnji deo oko duzine stuba i po stvarno mnogo strma i početnici koi koriste ovu stazu se najčešće se prevare ovde, ali kako će da nauče
12. i 13. kako je na slici (crvene). Ponekad zaledzene ponekad prepuno hupsera ali ipak mozda najeksploatirane staze na Sapci
I na kraju 14. kojase  na žalost retko koristi u punoj dužini jer zavisi od toga dali radi Ceripasina ali koristi se u drugom delu i to od vrha Ge pa do manastira na čaj sa rumom. Inače po meni najbolja staza za skijati onako sa užitkom, naravno kada ima dovoljno snega ili kada im ga vetar ne oduva i naravno po meni je ipak crvena a ne onako zuta na slici

SKI PASS 2011:

Jedna vožnja .............................200.oo den
Dnevna karta..............................800.oo den
Poludnevna karta.......................600.oo den
Sedmodnevna karta.................4800.oo den
Sezonska karta......................12000.oo den
1 Euro = 6,15 denaraPrivatni smeštaj

Planinska kuća "KONAK" - Popova šapka

plkucakonak06480

  Planinska kuca "Konak" nalazi se na Skijaškom centru Popova Šapka na 20 km udaljenosti od Tetova i na 53 km udaljenosti od ...


Skijalište na južnim padinama Šar planine 1875 m/nv, 18 Km od Tetova, 48 Km od Skoplja i 438 km od Beograda. Do njega se, zbog dobrog  prilaza i kvalitetnog puta, bez većih problema stiže i u toku zimske sezone (autoput ide od granice sve do Tetova).


 

Poštanska marka sa morivom popove Šapke iz 1961. godine

 

Sećanje na gondolsku žičaru Tetovo - Popova šapka u dužini 7 Km (vožnja traje 40 min). Zbog vojnih dejstava od 2001.g nije u upotrebi.

 

 

 

Istorija skijanja na Popovoj Šapki

sapka400

     На Попова Шапка, на Љуботен, на Вакуф, Церипашина, Јелак и на други врвови и локации со патеки идеални за алпско и за нордиско скијање, но и во кругот на црквата "Свети Никола", во горниот дел на Тетово и на улиците на градот е испишана 80-годишната историја на скијањето на Шара.

Skijanje - 1977

Autor: Mr. Andon Simovski
Naslov: Skijanje (СКИЈАЊЕ)
 
Izdavač: "Skijaški savez Makedonije", Skopje
Godina izdanja: 1977.

Povez: meki
Br. strana: 240,
Format: 140x200mm

Izvor: Kolekcija ski publikacjija sajta Skijanje.rs

Strategija za turizam na Šar planini

studijasarplanina

EPI Međunarodni centar je izabran od strane Ministarstva ekonomije Makedonije da pripremi studiju za razvoj turizma u regionu Šar Planine. Studija ima za cilj da identifikuje mogućnosti, potencijale, nedostatke za razvoja turizma u Šar Planinskom regionu, kako bi se dalje koristila kao osnovu za druge aktivnosti za podršku razvoju turizma u regionu.

Makedonija mora da se fokusira i na planinski turizam

| Skoplje | 17.12.2016. | skopje24.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Kruševo | Mavrovo | Popova Šapka
mkd mavrovo fotoskopje24.mk 640

Makedonija mora da se fokusira na planinski, banjski i tranzitni turizam, ne samo jezera i gradove, da počisti smeće, posebno oko turističkih lokaliteta, da koordinira saradnju između institucija i privatnog sektora u ovoj oblasti i vrati domaće goste, izjavio je Slave Siračevski, zamenik predsednika Udruženja za ugostiteljstvo i turizam pri Privrednoj komori Makedonije.

Prema njegovim rečima, na Popovoj Šapki decenijama nije izgrađen novi hotel a ulaganja u postojeće objekate su minimalna. I staze se održavaju samo formalno, žičara od Tetova ne radi i put Tetovo - Popova Šapka je u izuzetno lošem stanju.

Opširnije...

Popova Šapka, MKD - Otpočela gradnja nove šestosed žičare

| Popova Šapka, MKD | 08.07.2016. | skimacedonia.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Popova Šapka | Žičare, staze, ski instalacije
sapka radovi08072016 2 640x389

U makedonskom ski centru Popova Šapka se otpočelo sa aktivnostima vezanim za izgradnju dugo najavljivane nove šestosed žičare. Još pre tri godine su bili raspisani konkursi za izvođače radova, ali evo tek sada su se stekli svi uslovi za to.

Dužina trase novog šestoseda će biti oko 1.200 metara. Žičara će u početku imati kapacitet za prevoz 2.400 skijaša na sat, a maksimalni kapacitet je 3.200 skijaša na sat.

Opširnije...

Ski Makedonija - Ovog vikenda Popova Šapka i Mavrovo u funkciji

| Popova Šapka, Mavrovo | 25.03.2016. | skimacedonia.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Mavrovo | Popova Šapka
 20.03.16 593

Nakon intenzivnih snežnih padavina predhodnih dana, dva najveća ski centra u Makedoniji su ponovo otvorena za skijaše.

Predstojećeg vikenda skijališta na Popovoj Šapko i Mavrovu biće u funkciji. Hladno je sa temperaturom oko nule. Narednih dana moguć slab sneg u popodnevnim satima.

Opširnije...

Popova Šapka, MKD - Skijalište otvoreno 14. januara 2016.

| Popova Šapk, MKD | 14.01.2016. | elemturs.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Popova Šapka
sapka 1a

Makedonski ski centar Popova Šapka počeo je sa radom u četvrtak 14. januara 2016. Tog prvog radnog dana, skijanje za sve posetioce Popove Šapke je bilo besplatno.

Žičare počinju da rade od 9 sati, a u finkciji su svi ski liftovi kao i žičare Ceripašina i Sveti Ilija.

Opširnije...

Potencijalne spust staze na Popovoj šapki - Jelak

| Popopva Šapka, MKD | 09.04.2015. | http://karas4training.com | Komentari (0)
Kategorije: Blog - Reportaže | Makedonija | Popova Šapka
popova

Šarplaninski masiv je veliki potencijal za skijanje, a Popova Šapka - Jelak po fizičkim i drugim parametrima kao što su pogodne valovite travnate padine bogate snegom od novembra do aprila, je najbolje skijalište, prema studijama AKAU Geneve 1968 "Studiji razvoja i problema zimskog turizma u Jugoslaviji" naručena od strane OECD-a, i Studija "Razvoj skijališta Popova Šapka - Jelak", AKAU 1974, koju je finansiral Opština Tetovo.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija


Komentari:

  • Ili so ski life otforeni?

    Poslao Denis, 30.12.2016 13:32

  • Prelepa planina, narocito izvanredno mesto za ski-majstore sirom sveta,izvolite..

    Poslao Goran, 07.11.2012 12:14

Pošaljite svoj komentar