TEME
supernova486x60
Filiptravel2015Baner468x60

Popova Šapka

psapkabikelogo250x150

Popova Šapka, najpoznatiji skijaški centar u Makedoniji nalazi se na Šar Planini na visini od 1700 m. Udaljen 18 km od Tetova i 53 km od Skoplja i do njega se, zbog dobrog  prilaza i kvalitetnog puta, bez većih problema stiže i u toku zimske sezone (autoput ide od granice sve do Tetova). Nekada vrlo popularno skijalište u staroj Jugoslaviji, posle dosta godina zatišja danas ponovo postaje interesantno kako nostalgičarima, tako i novim generacijama skijaša. Domaćih i stranih turista je sve više i centar popnovo poprima stari sjaj.

Najviši vrhovi skijališta su preko 2500 mnv. Centar raspolaze sa više žičara sedežnica i ski liftova. Ukupna dužina ski staza iznosi 20 km, a dužina žičara i ski liftova je 6.070 metara sa kapacitetom od 4000 skijaša na sat i prosečnom brzinom od 3 m/s.


Nekadašnja gondola, dužine 7 km, koja je išla od Tetova do Popove Šapke od 2001. godine nije u funkciji. Glavna karakteristika Popove Šapke je veliki broj sunčanih dana tokom skijaške sezone, ali i velika količina sneznog pokrivača.

Skijaške staze  su pogodne i za početnike i za napredne skijaše. Popova Šapka ima tri staze uređene po kriteriumima FIS –a, od čega se na stazama Orlova i Jezerino  svake godine održava međunarodni Šarplaninski kup u slalomu i veleslalomu.


Ljubitelji freeridea ovde mogu naći obilje pogodnih terena za vožnju van staza. Za njih se na specijalno organizuju celodnevne off-piste ture, koje se realizuju sa specijalno konstruisanim ratrakom sa zatvorenim kabinskim prostorom, koji može primiti 20 skijaša. Ratrak, inače kupljen za sezonu 2011/2012 prevozi skijaše na vrh Ceripašine, odakle se, sa visine od 2610m, po netaknutom snegu skija padina Jelak, ukoliko uslovi to dozvoljavaju sve do 1400mnv. Zanimljivost ovog extream skijanja po dubokom snegu je da prvi deo padine je golet bez drveća, dok se od polovine do dna predviđene off-piste rute skija kroz borovu šumu.

Turističko naselje ima više hotela, a najznačajniji i najveći su hotel Popova Šapka i hotel Slavija koji su i dalje u društvenom vlasništvu i mogu da prihvate veliki broj turista. Za pripremanje ski staza ski centar u svom voznom parku poseduje tri ratraka tipa Pisten Bully.

 

Skijalište se nalazi na južnim padinama.

Raspolaže sa 8 žičara u funkciji, ukupne dužine 7,7 Km koje povezuju skijalište na visinama od 1100 do 2500 m. Ukupna dužina staza je 20 Km od kojih su 3 po FIS kriterijumima.

    Gondola:
- Tetovo-Popova šapka (nije u funkciji od 2001)
    Dvosed žičare:
- Ceripasina, dvosed
- Sv Ilija, dvosed
    Ski liftovi tipa tanjir:
- Potok 1
- Potok 2
- Teteks A i B
    Ski liftovi tipa sidro:
- Aerodromzoran
- Ge
- Mali JelakŽIČARE - opis prema situaciji na ski mapi dole - preuzet sa Foruma sajta:
     1. Gondola, na zalost ne radi od posle konflikta 2001 - ostecena sajla na nekoliko mesta pitanje kada ce se popraviti. Inace ide od grada Tetovo do hotela P.Sapka koi se vidi na slici i gde je start dvoseda (2)
     2. Dvosed Ceripasina radi kad kad, a nekad i nika d, a i kad radi smrznes se na karpu dok stignes na vrh. Kažu da je radio ove godine nešto pre kupa a i posle. Momentalno ne znam iako tamo na startu jos uvek ima oko 1,5m snega
     3. Jednosed, uklonjen leta 2010.
     4. Sidro Jelak, radi
     5. a i b Tanjirici Teteks jedan pored drugog rade ako hoce a ako nece onda ne rade iz x razloga ali načelno radi uvek bar jedan
     6. Tanjir Aerodrom, dugo ne radi  - Premešten leta 2010. na novu lokaciju, paralelno sa leve strane sidra Ge.
     7. Sedro Aerodrom uvek radi a i najduze naravno i sa najvecom guzvom posebno za vreme raspusta.
     8. Sidro Ge radi, uglavnom radi kad ima dovoljno ljudi na stazama bez obzira na stanje staza ili snega.
     9. Dvosed Sv. Ilija, radi.

SKI STAZE:


Naziv staza je isti kao i naziv zica tako da...
1.2.3. i 4. to je ta jedna ista staza (crna) koja ide iz vrha Ceripasina pa do starta dvoseda. Uređuju je za kup jedno mesec dana unapred i naravno tada je zatvorena a posle toga ako se sete. Nažalost vetar brzo oduva sneg u gornjem delu a kada je sunčano dosta je izložena suncu pa staza bryo "progleda". Ali nije bitno to za freeridere, njima je bitno samo da ih žica doveze do gore...
5.
Jelak, najstrmija i najzaleđenija staza (crna)
6. Ugornjem delu crna do spajanja sa 7. a onda plava, ili tačnije pre spajanja sa 7.
7. Tako kako je nacrtana ja je nisam video, međutim video sam spoj sa 5. tačnije polazi iz istog mesta gde počinje na crtežu ali taba se prema pocetku 5. Naravno freerideri mogu gde hoce sa vrha Ge pa nadole prema Jelaku odnosno tamo gde je ovde nacrtana 7.
8. i 9. Tako kako je nacrtana (crvene)
10. Aerodrom, sam naziv kaže kakva je staza (plava) i uvek pripremljena. Nisam video bolju stazu za učenje i po nagibu i po kvalititu pripreme staze ali i snega
11. Sad ide malo vise u levo i vazi isto sto i za Aerodrom. Spaja se sa 12. i 13. međutim i produžava pravo do početka dvoseda ali taj zadnji deo oko duzine stuba i po stvarno mnogo strma i početnici koi koriste ovu stazu se najčešće se prevare ovde, ali kako će da nauče
12. i 13. kako je na slici (crvene). Ponekad zaledzene ponekad prepuno hupsera ali ipak mozda najeksploatirane staze na Sapci
I na kraju 14. kojase  na žalost retko koristi u punoj dužini jer zavisi od toga dali radi Ceripasina ali koristi se u drugom delu i to od vrha Ge pa do manastira na čaj sa rumom. Inače po meni najbolja staza za skijati onako sa užitkom, naravno kada ima dovoljno snega ili kada im ga vetar ne oduva i naravno po meni je ipak crvena a ne onako zuta na slici

SKI PASS 2011:

Jedna vožnja .............................200.oo den
Dnevna karta..............................800.oo den
Poludnevna karta.......................600.oo den
Sedmodnevna karta.................4800.oo den
Sezonska karta......................12000.oo den
1 Euro = 6,15 denaraPrivatni smeštaj

Planinska kuća "KONAK"

plkucakonak06480

Planinska kuca "Konak" nalazi se na Skijaškom centru Popova Šapka na 20 km udaljenosti od Tetova i na 53 km udaljenosti od ...


Skijalište na južnim padinama Šar planine 1875 m/nv, 18 Km od Tetova, 48 Km od Skoplja i 438 km od Beograda. Do njega se, zbog dobrog  prilaza i kvalitetnog puta, bez većih problema stiže i u toku zimske sezone (autoput ide od granice sve do Tetova).


 

Poštanska marka sa morivom popove Šapke iz 1961. godine

 

Sećanje na gondolsku žičaru Tetovo - Popova šapka u dužini 7 Km (vožnja traje 40 min). Zbog vojnih dejstava od 2001.g nije u upotrebi.

 

 

 

Istorija skijanja na Popovoj Šapki

sapka400

     На Попова Шапка, на Љуботен, на Вакуф, Церипашина, Јелак и на други врвови и локации со патеки идеални за алпско и за нордиско скијање, но и во кругот на црквата "Свети Никола", во горниот дел на Тетово и на улиците на градот е испишана 80-годишната историја на скијањето на Шара.

Skijanje - 1977

Autor: Mr. Andon Simovski
Naslov: Skijanje (СКИЈАЊЕ)
 
Izdavač: "Skijaški savez Makedonije", Skopje
Godina izdanja: 1977.

Povez: meki
Br. strana: 240,
Format: 140x200mm

Izvor: Kolekcija ski publikacjija sajta Skijanje.rs

Strategija za turizam na Šar planini

studijasarplanina

EPI Međunarodni centar je izabran od strane Ministarstva ekonomije Makedonije da pripremi studiju za razvoj turizma u regionu Šar Planine. Studija ima za cilj da identifikuje mogućnosti, potencijale, nedostatke za razvoja turizma u Šar Planinskom regionu, kako bi se dalje koristila kao osnovu za druge aktivnosti za podršku razvoju turizma u regionu.

Popova Šapka - Šarplaninski kup za decu 2015.

| Popova Šapka | 20.03.2015. | sk Ljuboten | Komentari (1)
Kategorije: Makedonija | Popova Šapka | Alpsko skijanje | Alp ski Srbija i okruženje
sarakup2015deca480

Na Šar planini se ovog vikenda 21-22. Marta 2015. održava "Šarplaninski kup za decu 2015." ujedno i Otvoreno državno prvenstvo Makedonije u alpskom skijanju za decu. U ski centru Popova Šapka okupiće se više od 70 mladih takmičara iz zemalja u okruženju koji će se takmičiti u disciplinama veleslalom i slalom.

Takmičenje se održava na stazi Pionirsko brdo, a prema pravilima FISa i Skijaške federacije Makedonije u muškoj i ženskoj konkurenciji za takmičare kategorije pahuljice, cicibani i deca.

Tehnički organizator takmičenja je Ski klub Ljuboten iz Tetova.

Opširnije...

Popova Šapka, MKD - Sa novim šestosedom u narednu zimsku sezonu

| Popova Šapka, MKD | 31.05.2014. | build.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Popova Šapka | Žičare
popova sapka640x389

Italijanska kompanija „Leitner“ (Leitner AG/Spa) će projektovati i izgraditi šestosedu žičaru na skijalištu Popova Šapka. Naručilac posla firma ELEM (Makedonske elektrane) je potpisala ugovor vredan oko 9,4 miliona evra, kojim će se realizovati dugo najavljivani projekat najkasnije u prvom kvartalu 2015. Dužina trase nove žičare iznosi 1.420 metara, dok će njen maksimalni kapacitet cbiti 3.200 skijaša na sat. U skladu sa planovima državne kompanije, u zimskom - rekreativnom centru se planira izgradnja i tri nove ski staze u dužini od 5.000 metara.

Opširnije...

Snowboard - Održan FIS kup na Popovoj šapki

| Popova Šapka, MKD | 04.03.2014. | com.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Popova Šapka | Snowboard Free style | Snowboard Srbija i okruženje
psapkafiskup2014poster640x389

U Makedonskom ski centru Popva Šapka proteklog vikenda 01.– 02.03.2014. je održan FIS Snowboard kup "Popova šapka 2014." .

Takmičanje je trebalo biti održano u freestyle snowboard olimpijskim disciplinama Big er i slopestyle u muškoj i ženskoj konkurenciji. Za tu namenu je bio pripremljen tereen uz ski stazu Ajdučka ramnina (ranije zvana Pionir ili Ge).

Opširnije...

Popova šapka - Ski staza Ceripašina dobila FIS homologaciju za Super-G

| Popove šapka, MKD | 14.11.2013. | Skijanje.rs | Komentari (0)
Kategorije: Dešavanja | Makedonija | Popova Šapka
popova sapka800x486

U ponedeljak 11. novembra 2013. Skijalipte Popova Šapka u makedoniji je dobilo FIS homologaciju za Super G stazu "Ceripašina" koja važi narednij pet godina.

Pored ove nove staze sa FIS certifikatom, za superveleslalom izvršena je prehomolgacija postojećih staza koje su već imale FIS-ov certifikat. Staze Staze "Ezerino" za slalom i "Orlova" za veleslalom sada imaju certifikat sa važnošcu narednih 10 godina.

 

Opširnije...

Popova Šapka - Radi se akumulacija, raspisan tender za žičaru

| Popova Šapka, MKD | 13.08.2013. | build.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Popova Šapka | Žičare
popovasapkaakumulacijaavgust2013800

Sa Popove Šapke stižu lepe vesti. Otpočeli su radovi na akumulaciji za veštački sneg u blizini međustanice žičare Ceripasina.

Uskoro će početi i ostvarivanje dugo najavljivanog obećanja o izgradnji nove žičare na ski centru Popova Šapka.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija


Komentari:

  • Prelepa planina, narocito izvanredno mesto za ski-majstore sirom sveta,izvolite..

    Poslao Goran, 07.11.2012 12:14

Pošaljite svoj komentar