TEME
supernova486x60
Filiptravel2015Baner468x60

Mavrovo

mavrovo250

Mavrovo se nalazi na planini Bistri, na 1.200 m nadmorske visine. Deo je Nacionalnog parka „Zare Lazarevski“, najvećeg zaštićenog rezervata prirode u Makedoniji. Ovaj zimski centar je jedinstven po tome što se prostire oko jezera dugačkog 10 km. Pored jezera postoje brojne vikendice u kojima se može naći vrlo jeftin smještaj.

Mavravo ski centar je poznat i kao Zare Lazarevski u čast svog osnivača.

Ski centar "Zare Lazareski" - Mavrovo je 2006. godine privatiziran.
Novi vlasnik je hteo da investira i da Ski centru vrati staru slavu...napravio je tim menadžera i počelo je...

Već sledeže 2007. godine urađeno je i nabavljeno:
- 1 nova dvosedežnica
- 2 ski lifta (sidro)
- Novi vodovod
- Osvetlenje i ozvučenje na glavnoj stazi
- Opticki kabal od vrha (1890 m/nv) do starta (1620 m/nv)
- Garaža (15 x 8) za ratrake (apartmani na potkrovlju još nisu gotovi)
- Zamenjena su dotrajala zatezna užad na ski liftovima
- Renoviran hotel "Ski škola" (sada ima 15 soba, od kojih 8 sa tuš kabinom i 7 sa jakuzi kadama)
- Kupljeno je josh 2 ratraka LEITNER od kojih jedan ima i HALF-PIPE adapter
- Jedan fiksni i jedan mobilni top za veštački sneg.
- Urađena je staza za Half-pipe dužine oko 800 m.
- Obnovljeni su FIS sertifikati staza za trke u Slalomu i Veleslalomu.

Mavrovo region je veliki turistički i rekrativni centar i jedna od najatraktivnijih destinacija u Makedoniji. Prestavlja poznati letnji i zimski turistički centar,p oznat je po skijalištima, planinskom biciklizmu, uređenim pešačkim stazama. Region se nalazi u okviru nacionalnog parka Mavrovo, izuzetna lokacija i mnogobrojni hoteli doprineli su da Mavrovo postane privlačna destinacija za turiste tokom cele godine.

Jezero Mavrovo nalazi se na nadmorskoj visini od 1250 metara. Izgradnja jezera počela je 1953 godine. Jezero je dugačko 12 km i široko 3 km, dok najveća dubina jezera iznosi 48 metara. Dužina obala iznosi 24 km. Jezero je bogato ribom, narošito pastrmkom, pa predstavlja omiljenu destinaciju za ljubitelje ribolova.

Kafići „Bahilo“ i „Kampari“ i noćni klub „Jeti“ su najpopularniji. Cena kafe i čaja je oko jedan evro, soka dva evra, piva dva i po evra. Kompletan ručak košta oko šest evra, špagete su dva evra, tavče na gravče dva do tri evra.
Poseta Galičniku, makedonskom selu na padinama planine Bistre, koje je udaljeno 10 km od Mavrova. Ovo selo je prava turistička atrakcija zbog jedinstvene arhitekture i tradicionalnog načina života, a Galičke svadbe su nadaleko čuvene i u letnjem periodu privlače veliki broj turista.
Obilazak manastira sveti Jovan Bigorski iz 11. veka, koji se nalazi na 20 km od Mavrova.

Mala istorija skijanja na Mavrovu

Zare Lazarevski je osnivač Ski centra Mavrovo i zato ski centar nosi njegovo ime. U ono vreme, prva žičara se gradila od 1964 do 1967 god., a krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina na Mavrovu su održana 4 Drzavna prvenstva SFRJ i Europski kup za žene.
Mavrovo je tada bio poznato po Noćnoj pahuljici - takmičenja su održavana noću, zato što je još tada cela FIS staza bila osvetljena reflektorima.

Skijališta se nalaze na nadmorskoj visini od 1.500 m i odlično se održavaju. Staze su povezane sistemom od tri žičare i 11 ski-liftova, kojima može da se preveze do više od 10.000 skijaša na sat. Dnevna ski-karta je oko 12 evra, a nedeljna 80.

Najpoznatija staza u ski-centru je „Mirna dolina“, dugačka 30 km, ali je skijašima na raspolaganju sedam i po kilometara te staze.

Za snoubordere je uređen poseban park sa snežnim levkom dugačkim 115m, širokim 16 m i visokim tri i po metra.

 


Od Beograda do Mavrova ima oko 530 km, odnosno oko šest sati vožnje preko Niša i Skoplja. Možete i avionom do Skoplja, koje je od Mavrova udaljeno oko 90 km.

Evo jednog opisa puta sa foruma:
 - Od Skoplja je kako kazu 96km. Od toga 26 km nije auto put. Brzo se stize. Za nekih od prilike sat i po vremena ako ne promasis skretanje za Mavrovo pa odes u Debar. Ja sam bio sada za vikend 26-27 januar. Isao sam kolima. Malo me je zbunilo to sto kad prodjes Gostivar (zavrsava se auto put) i pocnes da se penjes putem koji vodi za takodje i za Ohrid,  na mestu gde se skrece za Mavrovo na jednoj tabli pise Mavrovo 11km a na drugoj tabli 16 km a table su na udaljenosti od nekih 100 m. Takodje treba voditi racuna kad se dodje u selo pre Mavrova ima skretanje koje vodi preko brane jezera do Mavrova. Ako promasite to skretanje odoste u Debar.

Udaljenost:
 Ohrid - 107km
 Tirana - 224km
 Solun - 321km
 Priština - 120km
 Beograd - 530km
 Sofija - 316km


 

Hotel ”Srna” je lociran na planini Bistra na 1250 m.n.v., i udaljen je 700 m od najvećeg i najpopularnijeg ski centra u Makedoniji (obezbeđen transfer do žičare). Hotel ima 30 dvokrevetnih soba i apartmana sa TV i telefonom. Hotel poseduje restoran, bar, konferencijsku salu, kao i sopstveni parking

Hotel Radika se nalazi na prvoklasnoj lokaciji u Nacionalnom parku Mavrovo, na uzvišenju, okružen šumom i sa pogledom na jezero Mavrovo. Ova lokacija je inspirativna tokom cele godine, u srcu Nacionalnog parka, 90 km od međunarodnog aerodroma Skoplje.
Premium sobe, Double floor apartmani i De Lux apartmani se nalaze na trećem spratu i imaju pogled i na jezero i na planinu. Svi su uređeni tako da istaknu eleganciju hotela visoke klase a da pritom zadrže atmosferu udobnosti i opuštanja. Hotel Radika ukupno ima 62 sobe.

   
   

 

 

Nordijsko skijanje - Rejhan Šmrković pobednik NC trka na Mavrovu

| Mavrovo, MKD | 26.01.2015. | skijanje.rs | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Mavrovo | Nordijska takmičenja | Nord ski - Srbija i okruženje | Skijaško trčanje
rejhan3a

Olimpijac Srbije Rejhan Šmrković postiže dobre rezultate na nedavno održanim međunarodnim FIS trkama u nordijskom skijanju, koji predstavljaju dobru motivaciji pred predstojeće Svetsko prvenstvo u nordijskim sportovima koje se od 18. februara 2015. održava u švedskom Falunu.

Opširnije...

Skijaško trčanje - Održan 51. Mavrovski memorijal

| Mavrovo. MKD | 04.03.2014. | mavrovskimemorijal.org | Komentari (1)
Kategorije: Makedonija | Mavrovo | Nordijska takmičenja | Nord ski - Srbija i okruženje
cropped mm480c292

Jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Makedoniji svakako je međunarodno takmičenje u skijaškom trčanju "Mavrovski memorijal" koji se bodovao kao FIS Balkan kup održan je u ski centru Mavrovu od 28. februara do 2. marta 2014.

Prvi "Mavrovski Memorijal" je održan 1957. godine i predstavlja manifestaciju smučarskog trčanja sa najdužom tradicijom u regionu Balkana. Pokrovitelj 51. "Mavrovo Memorijal-a" je Vlada Republike Makedonije uz podršku Agencije za mlade i sport i Skijaške federacije Makedonije.

Opširnije...

Mavrovo, MKD - XII Amaterski humanitarni veleslalom

| Mavrovo, MKD | 21.02.2014. | skimavrovo.com | Komentari (0)
Kategorije: Dešavanja | Makedonija | Mavrovo
12mavrovski humanitarni veleslalom21022014640

U makedonskom ski centru Mavrovo se predstojećeg vikenda 21. - 23. februara 2014. održava Dvanaesta amaterska humanitarna veleslalom trka. U trci se takmiče tročlani timovi, a kotizacija za učešće ostaje ista kao i prošle godine 12.000 denara.

Tokom ovog vikenda na Mavrovu se očekuje bogat prateći program a gostovaće i najbolji ženski akustični bend na Balkau - Frajle.

Opširnije...

Filip Filopović najbolji u FIS Slopestyle-u na Mavrovu

| Mavrovo, Makedonija | 28.02.2012. | Skijanje.rs | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Mavrovo | Snowboard Free style | Snowboard Srbija i okruženje
mavrovo2012filip3

U ski centru Mavrovo u Makedoniji 24.02.2012. odrzano je FIS takmičenje u disciplini slope style na kome je nas najbolji takmicar Filip Filipovic osvojio prvo mesto osvojivši 50 FIS bodova. Ovo je bila njegova najbolja vožnja na dosadašnjim takmičenjima. Drugog dana održano je FIS big air takmičenje ne kome je zauzeo 6. mesto.

Filip je imao još dobrih rezultata ove godine. 26.02.2012 održan je slope style "Vodno snowboard Jam" na kome je osvoio srebro. Filipa 02-04.03.2012. očekuje nastup na FIS EVROPA KUP-u u ski centru Rogla Slovenija.

Opširnije...

Počela ski sezona u Makedoniji

| Makedonia | 25.12.2011. | netpress.com.mk | Komentari (0)
Kategorije: Makedonija | Mavrovo
gmavrovo sneg

U subotu 24.12.2011. je otvorena skijaška sezona u Ski centru Žare Lazarevski na Mavrovu. Preko hiljadu skijaša je po sunčanom vremenu iskoristilo ovaj prvi skijaški dan na obroncima Bistre. Visina snežnog pokrivača na Mavrovu je dostigla 48cm.

I na ostalim makedonskim planinama se formirao snežni pokrivač. Na Kožufu ga ima 84 cm, na Kruševu 33cm, na Popovoj Šapki 30cm ...

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija


Komentari:

  • Dali ima snga u mavrovu

    Poslao Pepa, 12.02.2014 15:25

  • Zare Lazarevski se zove ski centar, a Mavrovo je nacionalni park.

    Poslao Nikiforovo, 14.12.2012 11:09

Pošaljite svoj komentar