TEME
SupernovaTravel
Filiptravel2016Baner468x60

Igrišta

igrista1n

Na planini Javor nalzi se mali ski centar Igrišta, koji nosi naziv po istoimenom najvišem vrhu ove planine na 1406 m/nv. Ski centar se nalazi na samom magistralnom putu od Zvornika preme Sarajevu, između Vlasenice i Han Pjeska. Izgrađen je u vrijeme Olimpijade u Sarajevu kao pomoćni centar.

Najveci vrh planine Javor je Veliko Igriste, 1.405m, a zatim Malo Igriste, 1.331. m.

SKI STAZE:
  Staza 1- Stara staza
  Staza 2- Nova ili desna
  Staza 3- Kaskade ili dvanaestica
Dužina ski staza je oko 9 km.
Javorova poljana je lokacija na kojoj se nalaze bebi ski liftovi i gde je moguće noćno skijanje.

Ski centar ima četri ski lifta:

Veliki ski lift
Tip -"Tanjir",
Dužina - 900m,
Kapaciteta - 850 skijaša na sat,
NV početne tačke - 1.019 m/nv,
NV krajnje tačke - 1.350 m/nv
Visinska razlika - 331 metara,
Prosečan nagib 41%.
Lokacija - Zeleni pjesak - vrh Javora

 


 
Mali- baby ski liftovi
Broj liftova - 2,
Tip -  "Lopatica",
Dužina - oko 250 m
Kapacitet- 350 skijaša na sat
NV početne tačke - 1.250 m/nv,
NV krajnje tačke - 1.276 m/nv
Lokacija - Javorova poljana

 

 

 

Ski lift - sidro
Tip - "Sidro"
Dužina - 400 m
Kapacitet - 600 Skijaša na sat
Lokacija - Javorova poljana

Liftovi rade vikendom, kada je dovoljna količina snijega za skijanje, od 9.30 do 16.30 sa jednom pauzom od 30 minuta od 12 do 12.30.
Kada je broj skijaša veći pauza se ne pravi.

Informacije o radnom vremenu liftova radnim danima mogu se dobiti na telefon +387(0)56 735 735
 
Sa vrha žičare se spuštaju tri ski staze, jedna levo u širokom luku, druga desno u širokom luku, kao i treća dosta strma desno uz samu trasu ski lifta. Kvalitet staza je inzvanredan, tako da skijanje na ovim stazama, od kojih je neka dugačka i preko 3 Km, uopšte nije dosadno i zahtevnijim skijašima, pogotovo što nema gužve.

Staze se tabaju malim ratrakom ali ima i staza čije nagibe ta mašina ne može da savlada pa su u danima kad je snegovito pogodne za skijanje po celcu. Poslednjih godina rentiran je jedan ratrak sa Jahorine.

Takođe na raspolaganju je i ski servis i mogućnost iznajmljivanja ski opreme.

U neposrednoj blizini velikog ski-lifta, na samom magistralnom putu, nalazi se predivan restoran Javor (na slici).

2010. godine na Igristima je montiran ski lift tipa sidro. Takodje je i prosiren put do Javorove poljane. Evo izvestaja sa lica mesta:

Put do Javorove poljane je za svaku pohvalu (dok ima snijega i leda po njemu). Put je značajno proširen ali čim dođe do otapanja snijega vidi se da radovi na putu ustvari nisu završeni. Put nije nasut ni tucanikom pa se nemojte začuditi da nađete na blatnjavi put i još blatnjaviji PARKING. Kad bolje razmislim kakve su ulice kroz Vlasenicu ovaj put je i dobar.

Na Javorovoj poljani nova žica koja je trebala da "produži" Javorovu poljanu ali međutim... Sidro jeste postavljeno i sidro je u funkciji i značajno je udobnije od lopatica ali nedostaci su odmah vidljivi. Dakle sidro ne izvlači skijaše na mjesto gdje je panirano, na vrh 100-tinjak metara iznad kraja lopatica. Uspon je za ovu žicu veliki tako da je za sve skijaše ovo vrlo naporno a voliki broj ovo ne može da izdrži. Nije to jedini nedostatak- razmak između posljednjeg stupa i kotura kojim se žica završava je mali tako da kad skijaš ispusti sidro ono ne stigne da se uvuče već se često zaplete u kotur i onda krah i tako stalno. Rješenje je nađeno što je staza sidra skraćena do mjesta gdje je izvlačilo i prethodno sidro. Jedna trećina sidra fura u prazno. Kako će se i da li će se ovi problemi riješiti još se ne zna. Iz izvora bliskih firmi koja je žicu postavljala saznao sam da je prijedlog da se posljednji stub malo spusti kako bi se sila na njemu snanjila, da se naspe dio koji je prestrm ili da se napravi neka platforma koja će taj nagib smanjiti. Najveći problem je izlazak sa žice i opisano petljanje sidra koje se može riješiti pomjeranjem kotura što bi bio veliki zahvat.

Montaža novog ski lifta sidro novembra 2010.

 

Cena Ski-Passa 2012

     Vrsta ski pasa        Mali ski lift     Veliki ski lift
Dnevna (10-16h)      12          20
2 dana                    22         35
3 dana                   30         50
4 dana                    35          65
5 dana                   40           80
6 dana                   45           95


Vlasenica se nalazi u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Pripada sarajevsko-zvorničkoj regiji, a geografski srednjem Podrinju, zalazeći i u oblast koja se zove Birač.

Na području opštine, magistralni put Beograd- Zvornik-Sarajevo račva se u dva pravca - ka jugu, preko Han Pijeska i Sokoca za Sarajevo i , zapadnije, preko Kladnja za Tuzlu i  takođe, za Sarajevo. Centar opštine udaljen je od Beograda 220, od Novog Sada 210, od Sarajeva 100, Banjaluke 240, od Zvornika 45, od Tuzle 70, a od autoputa Beograd-Zagreb 120 kilometara.

U neposrednom susjedstvu su opštine Han Pijesak, Milići, Šekovići, Zvornik i Kladanj.
Sam grad Vlasenica se nalazi na magistralnom putu M-19 koji povezuje Beograd i Sarajevo. Ovdje možete pronaći mape i maršrute koje Vam mogu pomoći da dođete do Vlasenice.

Udaljenosti Vlasenica - Igrišta....
-Vlasenica - Igrista (veliki lift - zeleni pijesak) 7 km
-Vlasenica - Javorova poljana 14 km
-Prevoj Han - Pogledi - Javorova poljana 4,5 km
Put se strmo penje usponom od 14% do prevoja "Pogled" na 1.193 m/nv.Udaljenost većih mesta do Vlasenice (procene dužine puta u kilometrima i vremensko trajanje puta uz pridržavanje ograničenja na putu):

- iz Beograda - 201 km - 2 sata i 45 minuta
Beograd, Slepčević, Duvanište, Lešnica, Banja Koviljača, Zvornik, Divič, Drinjača, Konjević Polje, Nova Kasaba, Milići, Zaklopača, Vlasenica

- iz Banja Luke - 225 km - 3 sata i 45 minuta
Banja Luka,Zalužani, Prnjavor, Vučjak, Stanari, Ljeskove Vode, Doboj, Dobošnica, Lukavac, Husino, Tuzla, Živinice, Djurdjevik, Stupari, Tišča, Dragasevac, Vlasenica

- iz Bijeljine- 99 km - 1 sat i 35 minuta
Bijeljina, Patkovača, Ljeskovac, Johovac, Glavčice, Branjevo, Zvornik, Divič, Drinjača, Konjević Polje, Nova Kasaba, Milići, Zaklopača, Vlasenica

- iz Sarajeva preko Olova i Kladnja - 96 km - 1 sat i 25 minuta
Sarajevo, Semizovac, Ljubina, Srednje, Gornji Ivancici, Nisic,i Krivajevici, Olovo, Berisalici, Ravne, Grabovica, Tisca, Dragasevac, Vlasenica

- iz Sarajeva preko Sokoca- 92 km - 1 sat i 30 minuta
Sarajevo, Ljubogosta, Sumbulovac, Mokro, Ravna Romanija, Podromanija, Sokolac, Žljebovi, Mrkalji, Han Pijesak, Partizansko Polje, Han Pogled, SC Igrišta, Vlasenica

- iz Tuzle - 62 km - 55 minuta
Tuzla, Ljubače, Djurdjevik, Stupari, Grabovica, Tisca, Dragasevac, Vlasenica


Vlada Republike Srpske je 19.06.2008 godine kupila preduzeće " Zvijezda" i osnovala novo ugostiteljsko-turističko preduzeće "IGRIŠTE" A.D. U okviru preduzeća su:

    ski centar "Igrišta",
    sportsko-rekreativni centar "Jezero",
    hotel "Panorama" i
    etno restoran "Javor".

HOTEL "PANORAMA" se nalazi u blizini autobuske stanice u Vlasenici, na ulazu u grad iz pravca Tuzle. Kapacitet hotela je 154 lezaja, koji su rasporedjeni u 19 jednokrevetnih, 22 dvokrevetne, 23 trokrevetne, 4 četvorokrevetne sobe i apartmane. Hotel posjeduje sopstveni sistem centralnog grijanja, parking, tri velike restoranske sale koje pruzaju mogucnost za odrzavanje seminara i simpozijuma, a po potrebi postaju jedinstven kafansko-restoranski prostor sa oko 400 mjesta.
     Telefon : +387 56 735 735
     Faks : +387 56 710 955
     Adresa : Ilije Bircanina 9, Vlasenica 75440

HOTEL «M» se nalazi na ulazu u Vlasenicu od strane Zvornika. Nov, savremen objekat koji je počeo sa radom u ljeto 2005. godine. Trenutno posjeduje 10 soba i odvojeni depadans, sa ukupno oko 30 ležajeva. Sve sobe su sa sopstvenim kupatilom, opremljene TV prijemnikom, kablovskom televizijom, telefonom, mogućnošću korištenja interneta i mini barom. U završnoj fazi izgradnje je još 16 soba. Hotel posjeduje i sopstveni parking sa video nadzorom.
     Telefon : + 387 56 710 420
     Faks : + 387 56 710 390
     Adresa : Ilije Bircanina bb, Vlasenica 75440


 

 

Igrišta - Definitivno nema ništa od skijanja ove zime

| Igrišta, Vlasenica | 07.12.2012. | Forum sajta | Komentari (2)
Kategorije: Ski Centri | Bosna i Hercegovina | Igrišta - Vlasenica
igrista30112012130

Definitivno na skijalištu Igrišta nedaleko od Vlasenice u Republici Srpskoj nema ništa od skijanja ove, a kako stoji stvar i narednih godina. Skijalište Igrišta i hotel Panorama su preuzeti od strane firme "AD Igrišta" koju je osnovala Vlada Republike Srpske, ali kako stoje stvari ta firma je propala.

Žičara - veliki ski lift na Igrištima je u kvaru je od 10.02.2012. i do sada baš NIŠTA nije preduzeto da se ista popravi.

Opširnije...

Igrišta - Za vikend spremna samo Javorova poljana

| Vlasenica | 10.02.2012. | vlasenica-turizam.org | Komentari (0)
Kategorije: Bosna i Hercegovina | Igrišta - Vlasenica
P2200014 400

Prema poslednjim informacijama iz ad "Igrište",  za predstojeći vikend su spremni kapaciteti na Javorovoj poljani (dva ski lifta) a put koji vodi do lokacije je prohodan.
Još uvijek je neizvjesno  kada će biti osposobljen ski lift "tanjir". Nažalost, juče je došlo do kvara na ski liftu "tanjir" (na slici) i on danas sigurno neće biti u upotrebi.

Opširnije...

Igrište, BiH - Početak rada skijališta

| Vlasenica | 13.01.2012. | igriste.com | Komentari (0)
Kategorije: Bosna i Hercegovina | Igrišta - Vlasenica
1221039839igrista9

Poslije nedostatka snega u decembru i januaru početak ski sezone je nekoliko puta pomeran i konačno su sa poslednjim padavinama stvoreni uslovi za početak rada SC Igrišta.
Za naredni vikend 14. i 15.01.2012. planirano je otvaranje ski sezone na padinama Javora. Pripreme su u završnoj fazi. Šta će od kapaciteta biti raspoloživo zavisi od vremenskih prilika. Za sada se planira pokretanje svih kapaciteta.

Opširnije...

Igrišta, ko Igrišta. Veliki potencijal, ali...

| Vlasenica | 07.03.2011. | jovigor, na Forumu | Komentari (0)
Kategorije: Bosna i Hercegovina | Igrišta - Vlasenica
igrista210111400

Evo mene opet posle malo duže pauze. Nije mi se dalo da pišem i ako sam ove sezone u 2-3 navrata bio na Igrištima. Ukratko rečeno Igrišta ko Igrišta, veliki potencijal ali...

Krenuću najprije od proteklog vikenda koji je najavljen sa mnogo novog snijega i velikim radom uloženim za pripremu staza i liftove za ovaj prvi martovski vikend.

Međutim, u subotu stižemo na maglovita Igrišta oko 11.00 i ispred restorana Javor kod velikog lifta zatičemo 15-tak skijaša koji čekaju bus kojim će se prebaciti do Javorove poljane. Slika mi je poznata ali nadam se da to nije ono što ja mislim - nestanak struje, pukla sajla ili nešto treće...

Opširnije...

Igrišta - Novi ski lift

| Vlasenica | 12.11.2010. | Izvor: vlasenica-turizam.org | Komentari (0)
Kategorije: Igrišta - Vlasenica | Žičare
igristalogo

Danas je na prostoru ski centra "Igrišta" organizovana akcija čišćenja i uređenja staza. Organizator je ad "Igrište" a osim radnika ove firme učešće u akciji su uzeli i učenici Srednje turističke škole iz Vlasenice. Cilj akcije je bio da se sa staza ukloni divlje rastinje, kamenje, otpad, grane.

Osim ove aktivnosti, na prostoru Javorove poljane u toku je postavljanje novog ski lifta - tip "sidro".

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra

Ski mape


Komentari:

  • Imali snega i da li radi staza za vikend.

    Poslao zoran , 15.02.2013 15:39

Pošaljite svoj komentar