22-02-2013, 14:55
|
|
|
če
|
Originally Posted by ftj
|
Mislim da bi represivne mere bile kontraproduktivne a da bi najviše uticaja imala neka propagandna akcija poput bilborda/reklama/povoljnih ili besplatnih kaciga.
Pa kod nas ljudi do skoro nisu nosili kacige na motorima gde je realna opasnost bar 200 puta veća, al eto danas se svest malo promenila(barem u urbanijim delovima zemlje) pa većina nosi kacigu iz bezbednosnih razloga a ne zbog policije.
|
A čini mi se da je počela biti modni detalj uz motore, pa je i to ubrzalo...
Ja glasam za šibu, nema se vremena...
|
|
|
|
22-02-2013, 20:12
|
|
|
Super Member
|
Ne znam da li sam već pominjao ali mene je pre par godina u Austriji pokupio jedan pijani finac dok sam čekao red za žicu. Nisam imao gde ni da pobegnem a nisam ga ni video. Mene je oduvao u ogradu a kako je pokupio još par njih, svi smo se razleteli. Osetio sam par udarca u glavu, laganih ali kada sam skinuo kacigu imao sam jedan veliki "rez" i dva manja od "tuđih" skija. Kaciga je sledećeg jutra pukla!!! Šta bi se desilo sa mojojm glavom da nisam imao kacigu, pitam se?
A prošle godine na Zlatiboru stalo sidro K.Plandište na sredinu staze (gde inače možeš da se otkačiš) i ne razmišljajući pustim sidro da se otkačim i sidro "počeša" dete ispred mene, koje se još držalo za sidro, pravo u glavu. Sreća pa je imalo kacigu. Moja greška, loša procena. Ja čak nisam ni video ali žičničar i @macak011 sve videli :(
Tako da nije uvek do onog ko ima kacigu, već do drugih a na druge nikada ne možeš da utičeš!!!
Last edited by jopopo; 22-02-2013 at 20:20.
|
|
|
|
22-02-2013, 22:02
|
|
|
če
|
A Finac? Je l' bilo bar malo  ...?
|
|
|
|
23-02-2013, 19:52
|
|
|
Super Member
|
Originally Posted by gevara
|
A Finac? Je l' bilo bar malo ...?
|
Ne, što je najgore i što je pravilo, budale nikada ne stradaju! Jednoj devojci je stradalo rame (ne znam da li je bio prelom ključne kosti, otišla na pregled), drugoj devojci je bila isečena nogavica iznad cipele i imala dobru ogrebotinu na nozi, neko dete je bilo ugruvano, još 3-4 osobe lakše ugruvano sa pocepanim delovima odeće.
|
|
23-02-2013, 22:03
|
|
|
Super Member
|
Ja sam poceo da skijam pre 3 godine i samo prve god nisam imao kacigu. Od kada sam je kupio naterao sam i najboljeg druga koji vozi vec 10 god da kupi kacigu i poslusao me je i sad kaze da ne zna kako je mogao da vozi bez nje. Inace je on sam za sebe kamikaza, vozi kao nenormalan, nije nikog ugrozio na stazi nikad ali se ubijao sam za sebe... Padne na Jahorini na Praci i pocepa jaknu, pantalone, donji ves, bokserice i oguli se... Ove god sam bio sa njim na Kopu i vodili njegovu sestru, brata i druga, i prvo sto smo ih naterali je bilo da iznajme kacige u Beosportu... Sve sve, ali kaciga cuva glavu tako da za mene ona je mozda i najvazniji deo opreme...
|
|
|
|
22-05-2013, 14:48
|
|
|
Administrator
|
Statistički podaci GSS-a za ski sezonu 2013. pokazuju da je ukupan broj zbrinutih povreda na sva tri skijališta na kraju ove sezone oko hiljadu.
Uprkos apelu da skijaši pravovremeno krenu sa fizičkim pripremama, koriste adekvatnu odeću i opremu, izaberu staze shodno svom skijaškom znanju i slede uputstva službenih lica i spasilaca GSS-a, uzrok najvećeg broja povreda bila je loša skijaška oprema, kao i nekorišćenje zaštitne kacige.
Nedostatak kacige doveo je do povreda u čak 95% slučajeva. Takođe, zabeležene su i povrede nastale usled nedovoljne fizičke pripremljenosti.
http://www.skijanje.rs/vesti/zavrsen...avanja-srbije/
.
|
|
23-05-2013, 11:38
|
|
|
Super Member
|
Bilo je za ocekivati
|
|
23-05-2013, 16:06
|
|
|
Magarčina
|
Prvomajske praznike dočekah na Moelltaleru i bijah iznenađen brojem skijaša koji su u restoranu uz jaknu skidali sa leđa i "kornjače". Obratio sam na to pažnju, jerbo je nas troje od četvoro prethodnu sezonu bilo opremljeno spomenutim hepekom. Em štiti, em daje dodatnu udobnost kod naslanjanja dugačkim leđima na naslon sjedežnice. Ni u proljetnim (a na momente i ljetnim) uslovima nisam osjetio problem sa pregrijavanjem leđa (niti su se klinci žalili). All in all, topla preporuka.
|
|
|
23-05-2013, 16:36
|
|
|
Super Member
|
Originally Posted by stekan
|
|
Prvomajske praznike dočekah na Moelltaleru i bijah iznenađen brojem skijaša koji su u restoranu uz jaknu skidali sa leđa i "kornjače". Obratio sam na to pažnju, jerbo je nas troje od četvoro prethodnu sezonu bilo opremljeno spomenutim hepekom. Em štiti, em daje dodatnu udobnost kod naslanjanja dugačkim leđima na naslon sjedežnice. Ni u proljetnim (a na momente i ljetnim) uslovima nisam osjetio problem sa pregrijavanjem leđa (niti su se klinci žalili). All in all, topla preporuka.
|
 Slazem se u potpunosti
|
|
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
|
|
|
| Thread Tools |
|
|
| Display Modes |
Linear Mode
|
Posting Rules
|